Ingen kritiserer trebygg i «arkitekturopprøret», peker Aasmund Bunkholt på.
Ingen kritiserer trebygg i «arkitekturopprøret», peker Aasmund Bunkholt på.

Tre leverer på trendene

Industrialisering, digitalisering, urbanisering, miljø, klima og ressursbruk. – Tre leverer på trendene i byggemarkedet, konstaterer Trefokus-sjef Aasmund Bunkholt.

Publisert

Fra papirutgaven

I sommer publiserer vi reportasjer fra papirutgaven.

Vil du lese flere reportasjer fra Treindustrien, kan du bestille abonnement her.

Da han skulle fortelle tilhørerne på Skog & Tre hvorfor de skal bygge i tre, pekte han på Trondheim.

– I Moholt studentby tok en boligblokk i tre halvparten så lang tid å bygge som naboblokken i betong. Hastighet i byggeprosjekter er en god grunn til å bygge med tre, sier Bunkholt.

Klarer prisen

Han forteller om en ny økonomisk hverdag når det er snakk om konkurransedyktighet og økonomi:

– Før kunne jeg love en utbygger at tre ble dyrere. Nå kan jeg nesten love alle utbyggere at tre blir minst like billig som konvensjonelle bygg, sier han og bruker Frogn kommune som eksempel. Der klarte entreprenør og konsulenter å regne hjem en lavere pris på omsorgsboliger i massivtre.

– Så skal vi være klar over at arbeidsmiljøet er godt. Det har jeg ikke tenkt så mye på selv, tømrer som jeg er, men noe av det første prosjektlederen sier, er at «her trives guttene og jentene mine veldig bra». Det er tørr byggeplass, det er lite støv, det lukter godt. Byggenæringen er en kjempenæring. Det å ha gode arbeidsforhold for dem som skal bygge byggene, er en viktig sak, sier Aasmund Bunkholt.

Utvikler næringen

Han mener at tre er bra også for å utvikle byggenæringen videre. Logistikken og byggemetoden blir effektiv, hastigheten og punktligheten blir høy. Operasjonen blir enklere.

– Noe av det viktigste de neste 20 årene er sirkulærøkonomi. Vi vil forlenge levetiden på den bygningsmassen vi allerede har. Det er en av de viktigste miljø- og bærekraftoppgavene fremover, sier Bunkholt.

Han snakker også om tre som klimastøvsuger – CO₂-støvsuger. Beregningene er mange og forskjellige, men CO₂-fotavtrykket blir kraftig redusert.

Arkitektur

Og så er det «arkitekturopprøret», da:

– Så langt har jeg ikke sett et eneste trebygg som er kritisert i det opprøret! sier daglig leder Aasmund Bunkholt i Trefokus.

Powered by Labrador CMS