Jakter på flere rekorder

Aanesland Fabrikker går fra klatretårn til vindmøller; fra likkister til baderomskabiner. Daglig leder Gunnar Adolf Aanesland håper å komme i gang med å bygge vindmølletårn i august.

Publisert
Klatretårnet utenfor Lillesand er verdens høyeste.
Klatretårnet utenfor Lillesand er verdens høyeste.

– Vindmølleparken er akkurat der som min farfar ble født. Nå venter vi på ja fra Tina Bru, sier Aanesland. På Woodworks-seminaruke snakket han om både ferdige og planlagte verdensrekorder fra sørlandsbedriften.

Den som er ferdig, heter Over. Det 47 meter høye tårnet rett ved E18 i Lillesand er verdens høyeste frittstående klatretårn. – Det er laget i vanlig, trykkimpregnert limtre, forteller Aanesland. Byggeteknikken er som en bro.

Vindmølle

Fagverk er stikkordet når han snakker om den neste planlagte verdensrekorden, også:

– Siden vi er inne i det ekstreme. Vi er klare til å trykke på knappen for å bygge verdens høyeste og største pilottårn i fullskala. Det skal komme en vindmøllepark her med 17 vindmøller, forteller Aanesland.

Vindmølletårnet kommer til å bestå av 500 kubikkmeter med tre og 50 kubikk stål. – Dette kan bli en kjempebusiness for hele norsk skogbruk og hele norsk trenæring. Dette er noe som alle kan lage, og det kan gjøre miljøinngrepene mye mindre, sier han. – Vi gruser de andre på miljø og CO₂-utslipp.

Gunnar Adolf Aanesland gjennomfører den ene nye idéen etter den andre og innrømmer at han sier ja ofte.
Gunnar Adolf Aanesland gjennomfører den ene nye idéen etter den andre og innrømmer at han sier ja ofte.

Målet er å begynne å bygge prosjektet i august og være klar til å levere strøm på nettet neste år. På sikt tenker Aanesland seg at vindmølletårn i tre kan være ideelt på havet. Med glassfibertråd fra naboen og montering hos et lokalt stålfirma blir i hvert fall vindmølletårnet fra Birkeland veldig kortreist.

Ny fabrikk

Aanesland Fabrikker blir for øvrig ikke i Birkeland så mye lenger. Den nye fabrikken bygges i Lillesand. – Når vi har jobbet med tre og levert smykke etter smykke rundt forbi, får du lyst selv, også, til å ha noe som er fint, sier sjefen om den Helen & Hard-tegnede bygningen.

På produktfronten har Aanesland vakt oppsikt med likkister som byggesett i norsk tre. Nå er en helt annen form for byggesett på vei: Baderomskabiner i tre.

– Det er utfordrende med vått miljø, så her må vi bruke tid og krefter på å finne gode løsninger, sier han. Innovasjon Norge støtter arbeidet med å bygge baderomsmoduler i norsk tre.

Fra papirutgaven

I sommer publiserer vi reportasjer fra papirutgaven.

Vil du lese flere reportasjer fra Treindustrien, kan du bestille abonnement her.

Powered by Labrador CMS