Jakter på flere rekorder

Aanesland Fabrikker går fra klatretårn til vindmøller; fra likkister til baderomskabiner. Daglig leder Gunnar Adolf Aanesland håper å komme i gang med å bygge vindmølletårn i august.

Publisert
Klatretårnet utenfor Lillesand er verdens høyeste.

– Vindmølleparken er akkurat der som min farfar ble født. Nå venter vi på ja fra Tina Bru, sier Aanesland. På Woodworks-seminaruke snakket han om både ferdige og planlagte verdensrekorder fra sørlandsbedriften.

Den som er ferdig, heter Over. Det 47 meter høye tårnet rett ved E18 i Lillesand er verdens høyeste frittstående klatretårn. – Det er laget i vanlig, trykkimpregnert limtre, forteller Aanesland. Byggeteknikken er som en bro.

Vindmølle

Fagverk er stikkordet når han snakker om den neste planlagte verdensrekorden, også:

– Siden vi er inne i det ekstreme. Vi er klare til å trykke på knappen for å bygge verdens høyeste og største pilottårn i fullskala. Det skal komme en vindmøllepark her med 17 vindmøller, forteller Aanesland.

Vindmølletårnet kommer til å bestå av 500 kubikkmeter med tre og 50 kubikk stål. – Dette kan bli en kjempebusiness for hele norsk skogbruk og hele norsk trenæring. Dette er noe som alle kan lage, og det kan gjøre miljøinngrepene mye mindre, sier han. – Vi gruser de andre på miljø og CO₂-utslipp.

Gunnar Adolf Aanesland gjennomfører den ene nye idéen etter den andre og innrømmer at han sier ja ofte.

Målet er å begynne å bygge prosjektet i august og være klar til å levere strøm på nettet neste år. På sikt tenker Aanesland seg at vindmølletårn i tre kan være ideelt på havet. Med glassfibertråd fra naboen og montering hos et lokalt stålfirma blir i hvert fall vindmølletårnet fra Birkeland veldig kortreist.

Ny fabrikk

Aanesland Fabrikker blir for øvrig ikke i Birkeland så mye lenger. Den nye fabrikken bygges i Lillesand. – Når vi har jobbet med tre og levert smykke etter smykke rundt forbi, får du lyst selv, også, til å ha noe som er fint, sier sjefen om den Helen & Hard-tegnede bygningen.

På produktfronten har Aanesland vakt oppsikt med likkister som byggesett i norsk tre. Nå er en helt annen form for byggesett på vei: Baderomskabiner i tre.

– Det er utfordrende med vått miljø, så her må vi bruke tid og krefter på å finne gode løsninger, sier han. Innovasjon Norge støtter arbeidet med å bygge baderomsmoduler i norsk tre.

Fra papirutgaven

I sommer publiserer vi reportasjer fra papirutgaven.

Vil du lese flere reportasjer fra Treindustrien, kan du bestille abonnement her.

Powered by Labrador CMS