Waco-Skylt-600

Slutt for Waco i Sverige

Det går mot slutten for den tradisjonsrike høvelmaskinprodusenten Waco i Halmstad. Eieren, tyske Weinig, har nylig gitt melding om at virksomheten i Halmstad legges ned og produksjonen av høvelmaskiner flyttes til hovedanlegget i Tyskland. Det er fortsatt åpnet når og hvordan avviklingen skal skje, melder woodnet.se.

Publisert

En Waco-høvel på Trä & Teknik. (Foto: Skogindustri)

På 1950-tallet fantes rundt 100 produsenter av trebearbeidingsmaskiner i Sverige. Nå er bare to produsenter av slike maskiner igjen, Waco og Ejca i Värnamo, som har utstyrt sløydsaler med enklere høykvalitetsmaskiner siden 1940-tallet. Snart er bare Ejca igjen.

Om to år skulle Waco ha fylt 100 år og Jonsereds, som inngår i navnet, har produsert trebearbeidingsmaskiner siden 1975. Blant annet var de først med den enmannsbetjente motorsagen, som fylte 60 år i fjor.

Nedleggingen rammer selvsagt de 40 ansatte sterkest, men det er også en sorgens dag for Tre-Sverige, skriver woodnet.se. Svensk treindustri og produsentene av trebearbeidingsmaskiner har vokst og utviklet seg side om side i mer enn 100 år. Selvsagt har man kryssbefruktet og mer eller mindre direkte støttet hverandre i en positiv spiral som de seneste 60 år har snurret stadig saktere, og nå har den nesten stoppet. Det som hendte i Sverige for over 100 år siden, skjer i dag i Nord-Italia. Der arbeider trebedrifter og deres maskinleverandører i den symbiose vi tidligere hadde i Sverige, skriver woodnet.se.

Les hele saken på Woodnet.se her.

"
Powered by Labrador CMS