LISTHAUG_Sylvi - 600

Skogeierforbundet ønsker økt arronderingssalg av skog

Statskog presenterte i dag en utredning om mulig privatisering av skogvirksomheten for landbruks- og matminister Sylvi Listhaug.– Det er et uttalt politisk mål å styrke det lokale eierskapet og næringsaktiviteten.  Jeg mener dette taler for et større utsalg til private skogeiere enn det Statskog selv anbefaler, sier Erik Lahnstein, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund.

Publisert

Erik Lahnstein i Skogeierforbundet ønsker et større utsalg av skog til private skogeiere enn det Statskog selv anbefaler.

Statsråden har tidligere vært tydelig på at formålet med et eventuelt nedsalg i Statskog er å gi norske skogeiere mulighet til å øke sitt skogareal slik at inntektene for hver enkelt skogeier kan bli større og samfunnets samlede verdiskaping kan øke. Fra regjeringspartiene på Stortinget er det videre presisert at et eventuelt statlig nedsalg ikke skal innebære salg av norske skogarealer ut av landet.

– Så langt har om lag 80 prosent av eiendommene Statskog har solgt gjennom det såkalte arronderingssalget gått til kjøpere i samme kommune eller i nabokommunen til der eiendommen ligger. Dette tyder på at man har lykkes godt med å styrke det aktive lokale eierskapet, sier Erik Lahnstein.

Statskog fremhever at det ut fra rent selskapsøkonomiske betraktninger for statsforetaket vil være økonomisk fordelaktig å fortsette arronderingssalget ut over det nivået som er vedtatt.

– I vurderingen av hvor langt dette salget bør gå har man ikke tatt hensyn til den samfunnsøkonomiske gevinsten som ligger i at private eiere får større og mer effektive eiendomsenheter. Man har heller ikke tatt hensyn til det uttalte politiske målet om å stryke det lokale eierskapet og næringsaktiviteten. Jeg mener dette taler for et større utsalg til private skogeiere enn det Statskog selv anbefaler, sier Lahnstein.

Statskog skisserer ulike modeller for delprivatisering dersom en privatisering skal gå utover arronderingssalget, men påpeker at det kan være krevende blant annet av hensynet til selskapets lønnsomhet.

– Statskog presenterer helt nye modeller for å organisere et statlig eierskap og for et delvis statlig nedsalg. Det må gjøres kritiske vurderinger av hva som er hensikten med et eventuelt nedsalg og konsekvensene av ulike modeller man vurderer, sier Erik Lahnstein.

Powered by Labrador CMS