Nørstelien, Jørn 600

Gausdal Bruvoll SA fortsetter å levere gode resultater

2014 ble et jevnt godt driftsår for Gausdal Bruvoll SA (GB). I et marked preget av usikkerhet, kan adm. direktør Jørn Nørstelien nok en gang presentere et resultat av det positive slaget, med et årsresultat på 6,3 Mkr, fremgår det av en pressemelding fra selskapet.

Publisert

Overflatebehandlingen er viktig for Gausdal Bruvoll.

Gausdal Bruvoll fikk i 2014 et driftsresultat (EBITDA) på 23,1 millioner kroner (21,8 mill. i 2013). Siden 2007 har firmaet investert ca. 100 millioner kroneri nye maskiner og ny produksjonsteknologi. Til tross for høye avskrivninger etter de senere års tunge investeringer, viste bunnlinjen til slutt et årsresultat før skatt på 6,3 millioner kroner (4,6 mill. i 2013).

Vanskelig flisavsetning

– Vi kan ikke annet enn å si oss fornøyd med dette, sier administrerende direktør Jørn Nørstelien. Resultatet kunne likevel vært bedre og Nørstelien tilføyer derfor: – Avsetningen på flis – da spesielt celluloseflis til treforedlingsindustrien – var usedvanlig vanskelig for oss i fjor. Det er et stort overskudd av industriflis i Norge. Som om ikke dette var nok, så reduserte et par av våre store og sikre industrikunder sine innkjøpsvolum. Alt i alt resulterte dette i at vi ble nødt til å selge store volum på billigsalg til biofyring, samtidig som vi måtte brenne opp mye verdifull celluloseflis i våre egne barkefyringsanlegg.

Måtte redusere produksjonen

– Effekten av disse tiltakene var heller ikke nok, fortsetter Nørstelien! – På toppen av det hele ble vi nødt til å redusere produksjonen for å holde flisvolumene nede! Totalt resulterte vanskelighetene med flisavsetningen således i at bunnlinjen ble redusert med mellom 1,5 og 2 millioner kroner. Dette noe som er skikkelig ergerlig, men dessverre en direkte konsekvens av alle nedleggelsene innen treforedlingsindustrien i de senere årene.

Fortsatt satsing på videreforedling

Gausdal Bruvoll leverer ferdigbehandlet utvendig kledning. (Foto: Gausdal Bruvoll)

Den moderne overflate-behandlingsfabrikken til GB er en vesentlig del av bedriftens videre satsning. For to år siden lanserte man et nytt produkt innen utvendig kledning – ULTIMALT – samtidig som man inngikk et nært samarbeid med malingsprodusenten Jotun.

– Klimaet ser ut til å bli fuktigere med mye nedbør og «vær» hele året, fastslår Nørstelien. – For å komme denne utviklingen i møte, utviklet vi et nytt kledningsprodukt som har utvidet beskyttelse mot råte, samtidig som kunden fritt kan velge farge på samme måte som hos fargehandleren. Kunden sparer dermed utrolig mye arbeid og får et bedre produkt til en marginalt høyere pris. Produktet begynner nå for alvor å få fotfeste, spesielt på Vestlandet og de økende produksjonsvolumene tyder på at dette var en riktig satsning.

Powered by Labrador CMS