Almenningstråkket_foto_ Jan Vidar Martinsen Jenserud Foto Ans-600

Almenningstråkket ble «Årets trebyggeri»

Prisen for «Årets trebyggeri 2014» er tildelt handels- og forretningsbygget «Almenningstråkket» på Gran, Hadeland. Prosjektet består av flere bygningskropper men fremstår som ett stort trebygg med nøktern arkitektur som samtidig er gjennomført med mange kvaliteter. Trebruken er enkel og synlig samtidig som den er innovativ og robust.

Publisert

Jørn Brunsell (t.v.) fra Treteknisk delte ut prisen til fornøyde representanter for prisvinnerprosjektet.

Byggherren, Gran Almenning, har fått et stort trebygg på 9.500 m2 til bruk for handel og forretningsvirksomhet. Bygget kjennetegnes utenfra av grankledning fra Gran Tre. Den er skåret fra kjerneveden i den innerste delen av trestammen. Mye av bærekonstruksjonen er i limtre fra Moelven Limtre.

Referanseprosjekt

Detalj fra takkonstruksjonen. (Foto: Moelven)

Almenningstråkket skulle være et referanseprosjekt når det kommer til trebruk. Et av hovedgrepene er bruk av sammenbuntede takstoler fra Pretre AS i Gausdal til byggets pulttak- og salttakskonstruksjoner. Opptil ni takstoler er buntet og skrudd sammen for å klare spennvidder på opptil 23 meter samt brannkravene. Takstolenes gode brannegenskaper gjorde at man valgte å hvitbeise takstolene og la dem være synlige i store deler av bygningsmassen.

Nye treløsninger er tatt i bruk og det har vist seg at man har oppnådd et prisgunstig og tiltalende bygg. Prosjektet fremstår som et forbilde og kan være et eksempel og inspirasjon for fremtidige handels- og forretningsbygg over hele landet.

Almenningsbestyrer Knut Narvestad er meget fornøyd med sitt kostnadseffektive trebygg og berømmer BAS Arkitekter, HR-prosjekt AS, Miljøbygg AS m. fl. for godt samarbeid.

Bakgrunnen for prisen «Årets trebyggeri» er en økende interesse for tre som byggemateriale i alle typer bygg og konstruksjoner. Hensikten er å oppmuntre og inspirere til videre utvikling av tre som materiale i ulike byggeprosjekter – gjerne i kombinasjon med andre materialer. Treteknisk og TreFokus har tatt initiativ til prisen og gjennomfører dette i nært samarbeid med Byggeindustrien/bygg.no og Norske Arkitekters Landsforbund.

Juryen for «Årets trebyggeri 2014» har bestått av:

  • Haakon Tronrud, Tronrudgruppen
  • Per Helge Pedersen, Byggeindustrien
  • Line Kaasine, To Romturister AS
  • Birgitte Skjerve, Norske Arkitekters Landsforbund
  • Aasm. Bunkholt, TreFokus
  • Jørn Brunsell, Treteknisk

Treteknisk/TreFokus har vært juryens sekretariat.

Mange prisforslag

Det ble sendt inn en rekke forslag på ulike prosjekter som var ferdigstilt i løpet av 2014, og juryen har gjennomgått og vurdert 12 av disse.

Det generelle inntrykket er at det er et økende omfang av store byggeprosjekter med tre som hovedmateriale og stor spennvidde i de ulike prosjektene, noe som viser gode muligheter for bruk av tre i mange sammenhenger.

Juryen har lagt vekt på følgende kriterier:

  • Markedsmessige muligheter
  • Innovativ, spennende og robust trebruk
  • Arkitektonisk kvalitet
  • Miljøfokus og lavt energiforbruk
  • Arealeffektivt og økonomisk byggeri
  • Kompetanseutvikling hos involverte aktører og leverandører

Det generelle inntrykket er at det er stor spennvidde i de innsendte prosjektene, noe som viser gode muligheter for bruk av tre i ulke sammenhenger. Juryen har festet seg spesielt ved tre prosjekter:

  • Multikomforthuset
  • Almenningstråkket
  • Kallerud studentboliger

Prosjektene er relativt forskjellige, men alle prosjektene viser innovativ trebruk og leverer i stor grad på kriteriene som er satt opp. Juryen konkluderte med at «Årets trebyggeri 2014» er: Almenningstråkket.

Almenningstråkket ligger i skog- og trefylket Oppland og utbyggeren Gran Almenning la fra starten av prosjektet vekt på at bruk av tre skulle komme klart frem i bygget som er på hele 9.500 m2. Bruk av tre ble derfor lagt til grunn i planleggingen og prosjektet ble utviklet med tanke på både konstruktiv bruk av tre og tre i ytterkledningen.

Prosjektet kjennetegnes ved:

  • Omfattende trebruk med fokus på variert bruk av tre
  • Innovativ prosess knyttet til utvikling av prosjektet
  • Økonomisk og materialmessig effektive løsninger
  • Robuste løsninger i forhold til bruk og levetid

Om Almenningstråkket:

Bygget er oppført med Miljøbygg AS som hovedentreprenør, med samspillskontrakt som entrepriseform med en målsum som øvre pristak og der en evt. besparelse fordeles på partene.

Total byggesum kom på ca. 97,5 Mkr, noe som gir en byggekostnad på 10.200 kr/m2. Dette er inklusiv all nødvendig teknisk infrastruktur som heis, rullebånd, løftebord for varer, ventilasjon, el., porter og dører, SD-anlegg mv. Av dette er ca. 4,0 Mkr oppfylling av tomt og andre såkalte ikke avskrivbare tomtekostnader. Ca. 2 Mkr er pælekostnader.

Bygget er et plassbygd trebygg med bærekonstruksjon i limtre og sammensatte takstolpakker. Veggelementer er produsert i jigg på byggeplass og det har gått med ca. 1.200 m3 trelast, herav ca. 4.000 m2 utvendig kledning.

Totalkostnad trelast og trekonstruksjoner er på ca. 8 Mkr eller omlag 8 % av byggekostkostnadene.

Powered by Labrador CMS