DanielBarroso
DanielBarroso

Tok prisen hjem på første prosjektet

Husker du Daniel Barroso? Portugiseren som tok med seg familien til Norge og en jobb i Moelven Limtre? Da Årets Trebyggeri nylig ble kåret – gjett hvem som stod bak konstruksjonen…

Publisert

Daniel Barroso flyttet fra Portugal for å jobbe hos Moelven Limtre AS. Foto: Jan Lillehamre

Da Daniel flyttet til Norge og begynte i Moelven Limtre, var hans første prosjekt et handels- og forretningsbygg som skulle oppføres på Gran på Hadeland, fortalte han i Gode rom internt. Jepp, det er Almenningstråkket, som tidligere i år ble kåret til Årets trebyggeri.

– Det er viktig for meg å påpeke at min kollega, konstruktør og prosjektutvikler Harald Liven, har hatt en minst like stor rolle i dette prosjektet. Vi jobbet sammen, sier Daniel.

Juryen har lagt vekt på at prosjektet kjennetegnes ved en omfattende trebruk med fokus på variert bruk av tre, at det har vært benyttet innovative prosesser knyttet til utvikling av prosjektet, at det har økonomisk og materialmessige effektive løsninger og er robust i forhold til bruk og levetid.

Mange utfordringer

Almenningstråkket. Foto: Miljøbygg AS

Daniel forklarer at konstruksjonen ikke var komplisert, men at den inneholdt flere utfordringer, blant annet med tanke på vindavstivning, og innfestningene mellom takstolene som var laget i konstruksjonsvirke og limtresøyler.

– Jeg tenker at resultatet kunne vært finere om takstolene hadde vært laget av limtre…Men konstruksjonen hadde blitt dyrere, og den ville kanskje ha blitt laget i stål. Det mest spesielle med Almenningstråkket er at det inneholder en konkurransedyktig, strukturell løsning laget av ulike treprodukter, poengterer Daniel.

Detalj fra takkonstruksjonen. (Foto: Moelven)

Helt enkelt var imidlertid ikke prosjektet for Daniel, som akkurat hadde kommet til Norge.

– Det var en stor utfordring for meg å konstruere dette bygget. Jeg hadde nesten akkurat kommet til Norge. Jeg hadde ikke lært meg noe norsk ennå, og det var mange nye ting å lære om bedriften, om prosesser og så videre. Det ville ikke ha vært mulig å lykkes uten den hjelp jeg har fått av alle mine gode kolleger, sier Daniel, som for lengst både skriver og snakker norsk.

Du er blitt supergod i norsk på rekordtid – hva har du gjort?

– Takk. Jeg har ikke gjort noe spesielt egentlig, utover kurset jeg tok før vi flyttet hit. Jeg har villet prate norsk siden jeg har kom hit, og det vil jeg fortsatt! På portugisisk sier man ‘«Querer é poder» som betyr at «å ville er å kunne» . At jeg ville tror jeg var mitt viktigste hjelpemiddel, fastslår Daniel.

Stolt

Moelven var ellers godt representert i kåringen: De to øvrige nominerte byggene var nemlig Kallerud studentboliger på Gjøvik og Multikomforthuset ved Larvik. I tillegg var også Vannkanten i Stavanger og Prøysenhuset i Ringsaker lenge med i kampen – og alle disse har leveranser fra Moelven.

– Jeg er veldig stolt over å ha deltatt i et prosjekt som har fått en slik pris – i et land med så mange fine trekonstruksjoner.

Nå jobber Daniel med verdens høyeste trehus, Treet i Bergen, også dette prosjektet sammen med Harald Liven.

– Det blir sikkert Årets trebyggeri neste år!

(Pressemelding)

Relaterte artikler

    Powered by Labrador CMS