fremtidshus2

Tre nye multikomfort-hus i Sola

Sjo Fasting Arkitekter vant i 2012 konkurransen om å tegne ”fremtidens bolig”. Nå står tre fremtidshus klare til bruk på Myklebust i Sola kommune.

Publisert

Byggebransjen må bygge tettere og smartere for å ta unna boligetterspørselen i pressområdene. Onsdag 17. juni åpnet Optimera tre Multikomfort-hus på Myklebust i Sola kommune. Husene kan bygges industrielt og demonstrerer materialer og design som gir god arealutnyttelse, høy akustisk komfort og godt innemiljø.

Naturlige byggematerialer

Gjennom Multikomfort-programmet bygger Optimeras eier Saint-Gobain referansebygg over hele verden. Byggene skal vise løsninger som er tilgjengelige i markedet i dag og som dekker konkrete behov boligeiere har, både ved nybygg og rehabiliteringsprosjekter. Tekst, bilder og forklaringer kan beskrive mye, men ved å faktisk bygge de tre husene på Myklebust har Optimera fått et demonstrasjonsverktøy som virkelig viser retning. Tanken er videre å selge to og beholde ett hus for demonstrasjon, skriver Optimera i en pressemelding.

– Dette er fremtidens boliger levert i dag. Boligene er bygd med standard byggevarer, tilrettelagt for industriell produksjon, og økonomisk innen rekkevidden til et bredt spekter av boligkjøpere. Med Multikomfort-husene ønsker vi dessuten å løfte kvaliteter som god støydemping og alternative naturlige byggematerialer. Energieffektivitet har fått en selvsagt plass i folks bevissthet, opplevelsen av et godt bomiljø bør opp på samme måte sier adm. dir. Asbjørn Vennebo i Optimera.

"Stavkirke-fasade"

Multikomfort tar utgangspunkt i beboernes behov, men forenkler også arbeidet for byggmestere som ønsker å bygge fremtidens boliger i dag, ifølge Optimera. Sentralt står de åtte Multikomfort-elementene; miljøvennlig, god design, behagelig inneklima, behagelig lys, god støydemping, trygge løsninger, vedlikeholdsvennlig og lønnsomt.

De tre boligene på Myklebust er oppført av byggmester Høie-Ueland, og alle har lik konstruksjon og størrelse. Fasaden på ett av husene skiller seg imidlertid tydelig ut med skåret sponkledning i malmfuru. Dette er en kledning med lange tradisjoner i Norge som vi kan kjenne igjen fra stavkirkene. De to andre husene har en kombinasjon av stående kledning i varmebehandlet furu og tradisjonell beiset liggende grankledning.

Ask, gran og bjørk

Boligene er innredet med forskjellige tresorter, inkludert ask, gran og bjørkefinér.

Bruk av trematerialer i selve konstruksjonen, utvendig og innvendig, har vært sentralt i prosjektet. To boliger er bygd med konstruksjonspakker – forhåndstilkappede byggesett levert komplett med arbeidstegninger fra Optimera Byggsystemer. Disse husene er bygget med tradisjonell trelast, utenpåliggende isolasjon og I-bjelker i vegger, gulv og tak.

Én bolig er produsert med ferdige bygningselementer i Iso3, dette huset ble montert på byggeplassen.

– Vi prøver ut forskjellige konstruksjonsløsninger. Boligene vil bli testet termisk for å erfare hva som er den mest energieffektive konstruksjonen for vanlige hus som dette, og om praksis stemmer med teorien, sier teknisk sjef Christoffer Aas Clementz i Optimera Byggsystemer.

Boligene er innredet med forskjellige tresorter, inkludert ask, gran og bjørkefinér. Spiletak i bjørk og gran bidrar til høy akustisk komfort og gir et velkomment nytt innslag i det ofte litt monotone utseende på tak.

Stor forskjell innendørs

Innvendig er forskjellen på boligene enda mer påtakelig. Husene har et fotavtrykk på kun 60 m2 og er bygget i tre etasjer. Til tross for beskjedne mål har den ene av boligene likevel mulighet for syv soverom og tre baderom. De to andre boligene demonstrerer mulighetene for å fjerne ikke-bærende vegg-/tak- og gulvkonstruksjoner for å gi alternative romløsninger. Sjo Fasting Arkitekter har tilrettelagt for at disse ikke-bærende elementene kan rives slik at huset enkelt kan bygges om i takt med endret behov. Tanken er at samme bolig kan brukes gjennom store deler av eiernes livssyklus. Fra singelliv, via familie og barnefamilie, til pensjonisttilværelse.

Boligene har livsløpsstandard og følger områdets konvensjonelle reguleringsplan.

NRK har vært på omvisning på Myklebust, og har laget en reportasje som du kan se her.

"
Powered by Labrador CMS