Nørstelien, Jørn 600

Sterk satsing for Gausdal Bruvoll

Styret i Gausdal Bruvoll SA (GB) har vedtatt et investerings-program på 70 millioner kroner. Programmet, som har fått navnet «Plattform 2020», innebærer at all aktivitet samles til Gausdal og at driften ved lokasjonen i Øyer legges ned i løpet av 2017. Det skal bygges nytt overflatebehandlingsanlegg i Gausdal, fremholder administrerende direktør Jørn Nørstelien overfor Trenytt.

Publisert

Glimt fra overflatebehandlingsanlegget i Øyer som ble åpnet i 2008, her under en befaring ved Treindustriens Tekniske Forening i 2010. (Arkivfoto: Skogindustri)

Gausdal Bruvoll er i dag en av Norges største produsenter av malt/beiset utvendig kledning. Så sent som i 2008 åpnet bedriften en, etter datidens standard, topp moderne fabrikk for denne produksjonen.

– GB var tidlig ute med å satse seriøst innen dette produktsegmentet, men det har skjedd en god del siden vi åpnet vår nåværende fabrikk i 2008, sier adm. direktør Jørn Nørstelien i GB. – Fabrikken ble primært bygget for å påføre grunning, men nå ser vi at omfanget av flerstrøks behandling øker sterkt og da blir det for lite effektivt å måtte kjøre produktene en ny runde i produksjonen for hvert strøk som skal påføres, fortsetter han.

Dyrt med to produksjonssteder

I en orientering til de ansatte i Gausdal Bruvoll fastslo administrasjonen at beisefabrikken er moden for fornyelse, og at det koster to millioner kroner bare i interntransport å drive på to produksjonssteder. I tillegg kommer en rekke andre kostnader. Selv om man i dag har to meget velfungerende høvlerier, må det på ett eller annet tidspunkt bygges et nytt høvleri. Dette må bygges i Gausdal, og dermed sier det seg selv at Gausdal blir stedet for all fremtidig drift i selskapet.

Høvleriet i Gausdal skal i første omgang oppgraderes og overta all høvellastproduksjon. (Arkivfoto: Skogindustri)

Konklusjonen på de vurderinger som er gjort i Gausdal Bruvoll, er samlet i investeringsprosjektet «Plattform 2020». Dette omfatter Nordens i særklasse mest moderne og fremtidsrettede overflatefabrikk. Høvlerier i Gausdal oppgraderes annet halvår 2015 med ny kløvlinje med automatisert innmating, ny rasjonell utkjøringsbane og nye endefreser. All høvling flyttes til Gausdal, der høvleriet kjøres permanent på to fulle skift.

I tillegg skal det bygges nye modulbaserte velferds- og administrasjonsbygg i Gausdal. Det blir også satt opp nye lagertak for skurlast og ferdigvare i Gausdal. Driften i Øyer legges ned i løpet av 2017. Investeringsrammen er på ca. 70 Mkr over tre år. Finansieringen er på plass, inklusive tilskudd fra Innovasjon Norge på 4 Mkr samt rente- og avdragsfritt lån fra samme sted på 6 Mkr. Beregnet innsparing i rene driftsutgifter pr. år er i overkant av 7 Mkr. Alle fast ansatte i Øyer flyttes til Gausdal.

Nordens mest moderne

Ambisjonen med den nye fabrikken er at man skal kunne påføre inntil tre fargestrøk i serie på samme gjennomkjøring. For kunder som ønsker det, påføres i tillegg råtebeskyttelse i samme gjennomkjøring – før grunningen. Dette stiller store krav til produksjonsteknologien, blant annet til tørkingen, og er et produksjonskonsept som aldri er bygget tidligere.

– Markedet etterspør generelt mer ferdigstilling – kunden vil slippe å finne frem malerkosten selv. Med den nye fabrikken vil GB, som eneste leverandør i Norden, tilby kledning med skjult innfesting og som er beiset eller malt med tre strøk i fritt valgt farge, sier Nørstelien.

Nytt kledningsprodukt med suksess

I 2013 lanserte GB et nytt produkt innen utvendig kledning – ULTIMALT (www.ultimalt.no), samtidig som man inngikk et nært samarbeid med malingsprodusenten Jotun. Ultimalt er kledning i fritt valgt farge som er påført råtebeskyttelse, grunning og mellomstrøk. Man har drevet en omfattende markedsføring, blant annet med annonser på nettstedet E24.

– Denne satsningen har blitt en stor suksess og salgsvolumene går rett i taket, sier Nørstelien, som også kan fortelle at man nå vurderer å innføre tre-skifts produksjon fra august, dette spesielt på grunn av den dramatiske økningen i etterspørsel som har kommet på flerstrøks behandling.

"
Powered by Labrador CMS