Ombudstvedt, Sven nytt 600

Norske Skog stopper Walsum-fabrikken

Som antydet i forbindelse med resultatet for første kvartal, har styret i Norske Skog vedtatt å avvikle virksomheten ved Walsum-fabrikken i Duisburg. Kontantstrømmen fra fabrikken i 2015 har vært negativ med inntil 10 Mkr i måneden, og virksomheten må stoppes for å unngå ytterligere tap for konsernet, fremgår det av pressemeldingen fra Norske Skog. Det er 291 ansatte ved fabrikken, som har en årlig produksjonskapasitet på 205.000 tonn lettvekts bestrøket papir (LWC).

Publisert

Norske Skog Walsum blir begjært konkurs.

Dermed er det slutt for den andre av de to Haindl-fabrikkene Norske Skog kjøpte etter at finske UPM hadde overtatt de to antatt beste virksomhetene. Dette var et oppkjøp som har kostet konsernet utrolig mange kroner og arbeidstimer, et oppkjøp få i bransjen forstod noe av da det ble gjennomført. Mange vil i dag gi oppkjøpet av Fletcher skylden for at alt gikk galt med Norske Skog, men sannsynligvis har kjøpet av Haindl-fabrikkene gitt større negative effekter for konsernet.

– Walsum har i det siste hatt en betydelig negativ kontantstrøm, en trend som sannsynligvis ikke kan reverseres på grunn av en ufordelaktig kostnadsposisjon, sier konsernsjef Sven Ombudstvedt. – Det har de siste årene vært gjennomført en rekke forbedringstiltak på energi- og råvaresiden, bemanningsreduksjoner og arbeidskapitalreduserende tiltak, uten at fabrikken har oppnådd lønnsomhet.

Solid innsats fra de ansatte

Norske Skog stengte produksjonen ved papirmaskin PM4 allerede i desember 2013. Den hadde en årlig produksjonskapasitet på 225.000 tonn. Norske Skog valgte den gang å fortsette produksjonen på Walsums andre papirmaskin, PM10. De ansatte har lagt ned et betydelig arbeid for å forbedre den gjenværende virksomheten ved fabrikken.

– På tross av solid innsats fra de ansatte, taper Walsum penger. Gitt den utfordrende markedssituasjonen, og fabrikkens høye kostnader sammenlignet med konkurrentene, er det svært vanskelig å se for seg lønnsom drift, sier Ombudstvedt.

Lokal konkursbegjæring

Markedet for publikasjonspapir har i en lang periode vært og er fortsatt utfordrende. Allerede annonserte, permanente kapasitetskutt på mer enn 3,0 millioner tonn i Europa og Nord-Amerika i 2014 og 2015 i Norske Skogs produktsegmenter, bedrer markedsbalansen, men vil ikke bedre det økonomiske fundamentet for Walsum.

Styret i Norske Skog har derfor besluttet å ikke videreføre støtten til den tapsbringende virksomheten ved Walsum. Dette har ført til at den lokale ledelsen i Walsum, med Trond Sverre Flaten i spissen, har besluttet å begjære insolvensbehandling ved den lokale domstolen i Duisburg.

Stengingen vil ikke påvirke avtaler som leverandører og kunder har med andre Norske Skog selskaper. Stengingen vil heller ikke ha noen effekt på andre forretningsenheter i Norske Skog eller for Norske Skogs konsernfinansiering. Stengingen vil for Norske Skog konsernet få en estimert negativ egenkapitaleffekt på rundt 30–40 millioner kroner. Kontanteffekter utover det negative driftsresultatet ved Walsum er begrenset.

Powered by Labrador CMS