Lierstranda, Nesthorne, Erik 600

Uttransport av virke fra Lierstranda i gang

Nortømmer, som er skogeierorganisasjonen Norskogs salgsselskap, er nå i gang med uttransport av massevirke over Lierstranda. Det har lenge vært uenighet om bruken av kaien etter nedleggelsen av Tofte, siden Lier kommune har vært opptatt av områdets rolle i planene om fremtidig Fjordby.

Publisert

Virkesterminalen på Lierstranda ble bygget for å sikre råstofftilførselen til den nye cellulosefabrikken på Tofte på slutten av 1970-tallet.

Etter at skognæringen ikke lenger kunne bruke Drammen Havn oppstod et betydelig logistikkproblem for å få transportert de virkeskvalitetene som før gikk til Tofte, over i nye markeder som krevet båttransport.

Den kvaliteten av råstoffet som Tofte forbrukte årlig, utgjorde om lag to millioner kubikkmeter av landets samlede hogst på rundt ni millioner kubikkmeter. Dette volumet bestod av den delen av treet som ikke skulle til sagbrukene, i tillegg til avskjær og flis fra sagbruksvirksomheten.

Da Tofte ble nedlagt, oppstod derfor et stort problem for sagbrukene. Hvis man ikke fant kjøpere på hele tømmerstokken, ville prisene på sagtømmer måtte økes for å kompensere for den delen av stokken man ikke fikk solgt, for at skogeier skulle finne det interessant å hogge. Kombinert med mangel på kjøpere av de store volumene av restprodukter fra sagbruksvirksomhet reduseres samtidig lønnsomheten for denne industrien betydelig.

I regionen som sokner til Drammen, snakker man om fire store sagbruk. Sagbrukene representerer på sin side 70 % av tømmerverdien til skogeier, og er et kritisk ledd i verdikjeden. Når sagbrukenes økonomi trues, brenner altså et blått lys for hele verdikjeden. Verdikjeden gir et betydelig antall arbeidsplasser og representerer høy verdiskaping i et stort område, med Drammensområdet som knutepunkt.

– Nå sikrer vi avsetning for kvalitetene som før gikk til Tofte, og som ikke lenger er etterspurt i Norge, sier Erik Nesthorne som er Nortømmers innkjøper i området. – På denne måten sikrer vi sagbrukene råstofftilgang, legger han til.

Han er veldig glad for at EIDOS og Lier kommune har vist smidighet for å løse den vanskelige situasjonen og håper på mange telefoner fra skogeiere som vil hugge i tiden fremover.

Powered by Labrador CMS