Tømmerhåndtering - Egil Bjerke, Moelven 600

Treindustrien: Fjern konsesjonsloven

Treindustrien mener at konsesjonsloven for skogseiendommer må fjernes. Dette skriver administrerende direktør Heidi E. F. Kielland i bransjeforeningens høringssvar på Regjeringens forslag om å oppheve konsesjonsloven og boplikten. En hovedbegrunnelse er at jordbruk og skogbruk opererer under svært ulike konkurransevilkår og har ulike behov for reguleringer. Regelverket bør fange opp dette, mener Treindustrien.

Publisert

I høringssvaret fastslår Treindustrien at bransjen benytter sagtømmer til sin produksjon, noe som utgjør ca. 60 % av tømmeravvirkningen. Sagtømmer er den beste kvaliteten tømmer med høyest pris, og står dermed for ca. 70 % av tømmerinntektene til skogeierne. Ca. 40 % av tømmeret er massevirke, med en annen kvalitet og lavere pris enn sagtømmer. Massevirke benyttes av treforedlingsindustrien til deres produksjon. Det er en gjensidig avhengighet mellom treindustrien og treforedlingsindustrien, blant annet fordi biproduktet industriflis fra trelastbrukene er et viktig råstoff for masse- og papirindustrien.

Treindustrien fremholder videre at tilgang på råstoff til en konkurransedyktig pris er en avgjørende konkurransefaktor for bransjen. Likeledes er forutsigbarhet i råstofftilgangen avgjørende. Treindustrien er lokalisert nær råvaren, med nærhet til markedet, og har en effektiv struktur. Tilgang på kompetanse i nærmiljøene til bedriftene er en viktig forutsetning for treindustrien.

Jordbruk og skogbruk opererer under svært ulike konkurransevilkår og har ulike behov for reguleringer. Jordbruket er markedsregulert, mens treforbrukende industri er en del av et fritt marked, både globalt og nasjonalt. Regelverket bør fange opp dette, mener Treindustrien, og fremholder at i høringsbrevet om å oppheve konsesjonsloven og boplikten er disse forholdene ikke belyst i tilstrekkelig grad.

Det vil etter Treindustriens oppfatning være helt nødvendig at myndighetene vektlegger disse aspektene ved utforming av regelverket. I et slikt perspektiv fremstår høringsnotatet som ganske marginalt. Når disse momentene ikke er drøftet i nevneverdig grad, gis heller ikke høringsinstansene tilstrekkelig grunnlag for å avgi fullt nyanserte høringssvar.

Treindustrien mener på dette grunnlag at verdiskapning, næringsutvikling, bærekraftighet og klima- og miljøaspekt ikke er belyst eller vektlagt i tilstrekkelig grad.

Powered by Labrador CMS