Kveseth, Per 600

Rekordhugst for Nortømmer

Nortømmer slår sin egen fjorårsrekord og havner på et omsatt volum i 2014 på nesten 1.400.000 kubikkmeter tømmer. – For en regjering som ønsker å utvikle verdikjeden skog og tre er dette grønt signal om at råvareleddet er parat til å møte utviklingen, sier Per Kveseth som er daglig leder i Nortømmer, skogeierforeningen Norskogs tømmeromsetningsselskap.

Publisert

Situasjonen i dag er at det hugges betydelig mindre tømmer enn det som vokser til. Andelen eldre skog og hogstmoden skog er stor og økende. Veksten blir dårligere med økende alder på skogen, noe som gir redusert binding av karbon og lavere forrentning av skogkapitalen. Skog er ferskvare og i ytterste konsekvens råtner verdiene på rot. – I et samfunnsperspektiv er det uheldig at en av landets viktigste ressurser ikke blir tatt i optimalt bruk som råvare til industriformål, sier Kveseth. – Tømmer for en krone skaper minst 10 kroner i verdikjeden frem til kunden, noe som gjør skogråstoffet svært viktig for landets verdiskaping og sysselsetting – særlig i næringssvake deler av landet. I 2014 var det et godt marked for trelast og sagtømmer.

Kombinert med at flere aktører skaper konkurranse om tømmerstokken har dette ført til at mange skogeiere har blitt oppmerksomme på verdiene de eier. – Det har hele tiden vært vår rolle å skape en konkurranse som tvinger opp prisen på tømmer, sier Per Kveseth i Nortømmer. Dette begrunner han med at tømmerprisen er en av de viktigste faktorene for om skogeiere velger å hogge eller ikke. – Vår oppgave er å gjøre det interessant for skogeiere å hugge den modne skogen, for slik å skape råvaregrunnlag for verdiskaping og arbeidsplasser, sier Kveseth. Han er derfor godt fornøyd med at Nortømmer har satt ny rekord for omsatt volum ved utgangen av 2014, og håper på fortsatt vekst for å møte regjeringens satsing på verdikjeden. I slutten av denne måneden legger et regjeringsoppnevnt ekspertutvalg frem sine forslag for hva som må til for å øke bruken og videreforedlingen av skogen i Norge.

Powered by Labrador CMS