Johansen - Schubert

F. H. Verktøy inngår samarbeide med tysk sagbladprodusent

Slipevirksomheten F. H. Verktøy inngår nå en samarbeidsavtale om å representere den tyske sagblad- og knivprodusenten Kock GmbH Sägewerkstechnik i Norden. Kock hevder å kunne levere tynnere båndsagblad enn normalt. Med HK 51 med hardmetalltenner  garanterer Kock en standtid på det dobbelte av hva som er vanlig. Avtalen presenteres på den kommende Ligna-messen i Hannover.

Publisert

Toolmarket - F. H. Verktøy driver slipevirksomhet for treindustri i både Norge og Sverige, og står også bak nettvirksomheten www.Toolmarket.se i begge land.

Kock er et tysk familiefirma med start i 1951. Det leverer sirkel- og båndsagblad samt kniver til treindustri, sponplateindustri og finérfabrikker. Sistnevnte er det knapt noen igjen av i Europa.

Fra 1999 var Kock representanten til Sandvik i Tyskland på sirkel og båndsagblad. Samarbeidet varte frem til Sandvik la ned sin båndproduksjon i 2011. Etter dette har Kock kjøpt resepten på «Durashift» og har videreført produksjonen i samarbeide med et tysk stålverk, som leverer båndene. Kock stanser selv ut egenutviklede tannformer og sveiser på tannspisser av stellitt eller hardmetall.

Sterkere enn stellitt

Utviklingen av hardmetalltenner startet Kock med i 1995. Disse tannspissene er sterkere enn stellitt og hardere enn karbidstål. Utviklingsarbeidet førte frem til «Kock Doubleshift», et båndsagblad med lang standtid som er mønsterbeskyttet i Tyskland. Dette bladet har en sterk posisjon i det tyske markedet.

I 2011 startet Kock et samarbeide med Toolmarket - F. H. Verktøy. Man kjørte blant annet en forsøksserie med HK 51 båndsagblad og med hardmetalltenner på standard Uddeholmbånd. Resultatene var opp til åtte ganger lengre standtid en stellite.

– Det var viktig for oss å finne en sterk samarbeidspartner med posisjon i markedet og kapasitet til å drive god service, fremholder salgssjef Michael Schubert overfor Magasinet Treindustrien. – Toolmarket - F. H. Verktøy passer oss svært bra, og skal nå representere Kock i Norge, Danmark, Sverige og Finland. Dette samarbeidet blir introdusert for markedet på årets Ligna-messe i Hannover til våren.

Kock legger spesiell vekt på stålkvaliteten i sine båndsagblad. HK 51 (Durashift) har egenskaper som muliggjør vesentlig reduksjoner i tykkelsen på båndet. Dette samt en egen geometri på tennene kan gi opp til 20 – 25 % tynnere snitt. Med hardmetalltenner får man garantert lengre gangtid enn for vanlige blad. I praksis garanterer man dobbel standtid. Ved kubikkmeteravtaler krever man å få kontrollere at sagmaskinene er i orden før avtalen inngås.

F. H. Verktøy opererer nå i markedet i Norge og Sverige under navnet Toolmarket. Dette startet opprinnelig i 1968 som Sandviks slipeverksted i Askersund, men er nå en del av Toolmarket - F. H. Verktøy, som drives av Kai Johansen. Han kan fortelle at virksomheten hadde et bra år i 2014, med overskudd for de norske virksomhetene på rundt en million kroner.

Utprøvd i Norge

De nye båndsagbladene fra Kock er over en tid utprøvd på norske sagbruk med tannspisser i hardmetall, blant annet på Støren trelast. Her har man fått svært gode resultater. Bladene slipes i vanlige slipemaskiner med spesiell slipeskive og slipeprogram. De markedsføres under betegnelsen «Double Cut», og er det kraftigste båndsagblad som er levert til nå. Dette fører til reduserte kostnader for sagbrukene, hevder Kai Johansen.

Kock leverer også kniver bl. a. til høvlerier.

Powered by Labrador CMS