Neste generasjons fabrikk for bioprodukter bygges i Finland

Finske Metsä Fibre, som er en del av den skogeierbaserte Metsä-gruppen, har besluttet å bygge en fabrikk for bioprodukter i Äänekoski i det sentrale Finland. De totale investeringer er beregnet til 1,2 milliarder euro. Oppstart av anlegget er planlagt til tredje kvartal 2017. Anlegget får en kapasitet på 1,3 millioner tonn kjemisk masse, fordelt med 0,8 Mtonn barvedsmasse og 0,5 Mtonn løvvedsmasse. Byggearbeidene starter umiddelbart.

Publisert

Det nye anlegget blir finansiert med 40 % egenkapital og 60 % lånefinansiering. Metsä Fibre har fått et offentlig tilskudd på EUR 32,1 millioner for utnyttelse av fornybar energi. Selskapet er børsnotert, men eies med 50,2 % av skogeierkooperativet Metsäliitto. Bygging av den nye fabrikken innebærer samtidig at den eksisterende massefabrikken i Äänekoski legges ned og rives.

Barvedsmassen fra den nye fabrikken skal i hovedsak eksporteres til Europa og Asia. I tillegg skal fabrikken produsere mer elektrisitet enn den selv trenger, slik at overskudde tilføres markedet som fornybar bioenergi. Andre bioprodukter fra fabrikken blir tallolje og terpentiner, som skal utnyttes i et økosystem av fabrikker rundt den nye fabrikken.

Nyanlegget vil øke forbruket av massevirke i Finland med rundt fire millioner kubikkmeter pr år, rundt 10 prosent. Totalt vil fabrikken bruke 6,5 millioner kubikkmeter tømmer, det meste fra Finland.

Den nye fabrikken vil få en betydelig positiv innflytelse på finsk økonomi, med en økning av eksportverdien på EUR 0,5 millarder. Når den står ferdig, vil den sysselsette mer enn 2.500 årsverk i hele verdikjeden, hvorav 1.500 er nye årsverk. Fabrikken alene vil få rundt 200 ansatte.

Hovedleverandører av utstyr til den nye fabrikken blir Valmet og Andritz, bygget på selskapenes anlegg i Finland. Andritz skal levere tømmerrenseri, kontinuerlig fiberlinje og deler av sodahuset. Verdien på ordren er over EUR 100 millioner.

Valmets leveranse omfatter deler av sodahuset, tørkelinjen, et forgassingsanlegg, kalkombrenningen og et fabrikkomfattende automatiseringssystem. Ordreverdien er anslått til EUR 125–150 millioner.

Les mer om prosjektet i pressemeldingen fra Metsä Fibre og på nettstedet til Metsä Fibre.

"
Powered by Labrador CMS