Tømmerhavn i Drammen viktig for skognæringen

Nettverket «Østlandskogbruket» og skogbrukets næringsorganisasjoner i regionen, konkluderte i 2013 med at det er behov for eksport av betydelige mengder massevirke og flis fra vestsiden av Oslofjorden, melder Landbruks- og matdepartementet.

Publisert

Lasting av flis fra lekter til «Hagland Saga» på Drammen Havn. (Foto: Ivar Vannebo.)

Bakgrunnen for dette er at fabrikkene Norske Skog Follum på Hønefoss, Petersson i Moss og Södra Cell på Tofte ble nedlagt i perioden 2012 til 2013. Med utgangspunkt i dette tok fylkesmennene i Vestfold, Buskerud, Oslo og Akershus initiativ til en utredning av tømmerhavn i Drammen.

Eksport av massevirke nødvendig

I det aktuelle området (Vestfold, Buskerud, Oslo og Akershus) avvirkes det årlig i overkant av 2 mill. m3 tømmer. Godt over halvparten av dette kan foredles til blant annet papir, papp og cellulose. Denne foredlingen har falt bort med nedleggelsen av fabrikkene på Follum, i Moss og på Tofte. Dette tømmersalget vil ha en førstehåndsverdi på 750–800 millioner kroner og en verdiskaping på 10–12 milliarder kroner. For å opprettholde aktiviteten i skogen, er eksport av massevirke og flis nødvendig for mange skogeiere, entreprenører, transportører, og ikke minst forsyningen av sagtømmer til sagbruksindustrien.

Skiping av tømmer med båt gir flere muligheter

Flere aktører har i løpet av 2013 etablert eksport av massevirke med båt fra Drammen. Skiping med båt gir muligheter for eksport av større mengder tømmer og større fleksibilitet i valg av kjøper av tømmeret. Én båt frakter samme tømmervolum som tilnærmet ti tømmertog eller 100 tømmerlastebiler. I praksis vil hele det nordeuropeiske markedet være tilgjengelig med båt fra Drammen. Utfordringen blir å finne et godt og rasjonelt opplegg for sjøtransporten.

Tømmerhavn må etableres i flere etapper

Dagens tømmerhavn i Drammen er ikke optimal med hensyn på plassen eller de trafikale forholdene. Aktørene i tømmermarkedet i området – Viken Skog SA, Nortømmer AS, SB Skog AS og Glommen Skog SA – har sammen etablert selskapet Drammensregionens Virkesterminaler AS. Dette selskapet skal etablere, drive og utvikle tømmerhavnen i Drammensområdet. Det arbeides med at selskapet skal overta tømmerterminalen som Södra Cell Tofte har på Lierstranda. En etablering på Lierstranda vil være tidsbegrenset, siden det er vedtatt i kommuneplanen at det skal bygges boliger i det aktuelle området i løpet av 10–15 år. Det må derfor fortsatt arbeides med å etablere en videre langsiktig løsning.

Powered by Labrador CMS