Orskaug, Thomas, 600

Tverrfaglige team styrker konkurransekraften

– Hvis norsk treindustri i fremtiden skal bli konkurransedyktig på pris innen større trebygg, må industrien etablere gode tverrfaglige team. I dag dominerer de europeiske leverandørene i det norske markedet. Slik trenger det ikke være i fremtiden. Dette sa rådgiver Thomas Orskaug ved Treteknisk under Treindustriens Tekniske Forenings julemøte.  

Publisert

Thomas Orskaug fremholdt på TTFs førjulsmøte at norsk treindustri kan bli konkurransedyktig på store trebygg ved å delta i tverrfaglige team.

Orskaug mente at pris, service og leveranser ikke er lett å matche i konkurransen med de store europeiske leverandørene, som er tilbydere i markedet med svært effektive i team. Her har Norge mye å lære.

– Vi har nok dokumentasjon og kunnskap om trebruk i større konstruksjoner, nå gjenstår det å vinne de store kontraktene og levere nordisk trevirke. Det viser seg at de som er i stand til å sette sammen de gode tverrfaglige teamene vil nå frem, fordi prisen blir lavere, sa Orskaug.

Teamet entreprenørselskapet Kruse Smith, Sweco og Aanesland Limtre er et godt eksempel. De viser at det er mulig å vinne de store kontrakter i den internasjonale konkurransen, slik de gjorde når de sikret seg kontrakten med utvidelsen av Oslo lufthavn sin terminal på Gardermoen. Tidligere hadde teamet gjennomført store konstruksjoner, blant annet broer. Utbyggingen av lufthavnterminalen er svært krevende, siden flyplassen skal være i full drift mens byggingen pågår. Det stilles derfor store krav til at arbeidet i byggegropen ikke forstyrrer driften, og motsatt. Med seg til Gardermoen var dette teamet etablert godt forberedt, med gode samarbeidsmetoder. Derfor vant de. – Når det er sagt, hadde jeg personlig aller helst sett at trevirket i alle fall var nordisk, men det var det ikke denne gang. Men her er muligheter i fremtiden, sa Orskaug.

Urbant byggeri

– De miljømessige fordelene ved bruk av tre i bygg kjenner vi. Nå etterspør kommunene byggematerialer med lavt CO2 fotavtrykk. Etter flere år med bygging og synliggjøring av gode fyrtårnprosjekter i Norge og utlandet har vi stort sett fått nok kunnskap om tre som byggematerialer i større bygg. Selv om det bygges mest fire-etasjes bygg, er det en god strategi å satse på leveranser til høybygg. Det har sammenheng med den store bymessige fortettingen som er nært forestående, spesielt på Østlandet, sa Orskaug.

Andre byggetrinn på Gardermoen, verden høyeste trebygg i Bergen, Ulsmåg Skole og Søreide Skole i Bergen samt Nord-Østerdals videregående skole er gode eksempler som har vist at Norge deltar i verdensfronten innen store bygg i tre. Utfordringen for norsk treindustri nå er å komme inn i de store prosjektene, og da må man etablere gode tverrfaglige team, i tillegg til at trevirket blir norsk. – Min oppfordring til treleverandørene er at den norske treindustrien tar den utfordringen, fastslo Orskaug.

I tillegg mente han at norsk treindustri må kommunisere godt med entreprenørene, og det gjøres best ved å komme tidligfasen i prosjektene.

Tekst og foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

Powered by Labrador CMS