Norsk treforedling får et nytt løft

Med friske midler fra Forskningsrådet skal forskerne trenge enda dypere inn i cellulosens hemmeligheter. Det kan på sikt gi en hardt presset skognæring nye produkter og bein å stå på.

Publisert

Det skriver Forskningsrådet på sine nettsider.

Papir- og fiberinstituttet (PFI) i Trondheim har i mer enn 10 år bygd opp en solid kompetanse innen nanocellulose og andre høyverdige produkter fra skogbasert biomasse. Gjennom det nystartede prosjektet NORCEL, skal de nå videreutvikle denne kompetansen.

De neste fem årene skal forskere ved PFI, sammen med sine samarbeidspartnere i industrien og andre forskningsmiljøer, lage et grunnlag for hvordan nanocellulose kan utnyttes til å forbedre emballasje og papir, øke utvinningsgraden fra oljefelt og anvendes som materiale for erstatning av ødelagt beinvev i kroppen.

Nanocellulose har egenskaper som forskning og industri bare så vidt har begynt å utnytte. Hvor viktig denne forskningen er, ble stadfestet da treforedlingsbransjens viktigste pris, Wallenbergprisen, i år gikk til en kanadisk forskergruppe som arbeider med nanocellulose.

Les mer på nettsidene til Forskningsrådet

Powered by Labrador CMS