tommerEksport

Norsk tømmereksport øker kraftig

- Så kraftig at tapte leveranser når treforedlingsbedrifter er nedlagt, er erstattet med eksport

Publisert

Det skriver nationen.no.

Södra Cell Tofte, som stengte i august, har hatt et forbruk på 1,9 millioner kubikkmeter tømmer årlig. Men nedleggelsen betyr ikke at tømmetet blir liggende ubrukt i Norge: Mye av dette tømmeret kjøpes fortsatt av Södra, og fraktes til selskapets svenske fabrikke.

I tillegg har Svenske Stora Enso varslet at konsernet vil importere 1,5 millioner kubikk norsk rundvirke i år. Det er 200.000 kubikkmeter mer enn i fjor. I tillegg kommer kjøp av cellulose- og energiflis, som i fjor tilsvarte 200.000 fastkubikkmeter.

Det betyr at Tofte og Stora Enso alene vil kunne ta unna innpå 3,6 millioner kubikkmeter tømmer fra Norge årlig. Et høy tall, når man sammenligner med den totale tømmer eksporten i 2011, som var på 917.000 kubikkmeter. I årets første seks måneder ble det eksportert omlag 1,6 millioner kubikkmeter, og årets hogst i norske skoger kan bli den høyeste på 20 år, ifølge SSB.

Administrerende direktør i Skogeierforbundet, Gudbrand Kvaal, mener næringen og industrien må sette seg ned og diskutere en prisdannelse som gjør det mer attraktivt for både skogeiere og sagbruk at norsk tømmer foredles i Norge.'

Les mer om saken på nationen.no

Powered by Labrador CMS