Aarhoenehytta-oestfasade
Aarhoenehytta-oestfasade

Aarhønehytta vant

Prisen ”Årets trebyggeri 2012” ble i går tildelt Aarhønehytta. - Prosjektet har en helstøpt karakter og nøktern arkitektur som samtidig er gjennomført og har mange kvaliteter. Trebruken er enkel samtidig som den er innovativ, uttaler juryen.

Publisert

Prisen ble delt ut under Byggedagene i går, etter at juryen hadde vurdert totalt 20 foreslåtte kandidater.

(Alle bildene er tatt av studenter ved NTNU.)

Aarhønehytta, som i sin helhet er gjennomført som dugnadsarbeid av studenter ved NTNU, sto ferdig i januar 2013, på Åtollen i Selbu kommune. Utvendig kledning er av tettvokst fjellgran, mens takbord og vannbrett er av kjerneved av furu. Disse materialene er ikke overflatebehandlet, og vil få en grå patina med årene. Innvendig er det brukt granpanel og furufiner som kledning. All trelast, bortsett fra furufiner, er handlet fra sagbruk innenfor en radius av 120 km fra byggetomta.

Arkitektene ble plukket ut gjennom en arkitektkonkurranse på arkitektlinjen, mens byggfaglig prosjektering er gjort av studenter med sommerjobb i Multiconsult.

Fasade mot øst

- Prosjektet viser veien fremover

Juryen vektlegger at "prosjektets fokus på miljø og materialbruk viser en fremtidsrettet måte å tenke bygg på generelt, og fritidsboliger spesielt. Prosjektet viser veien fremover. Det fremstår som et forbilde og er et eksempel til inspirasjon for både utbyggere og kommunal forvaltning."

- Fritidsmarkedet er et stort marked i vekst og trenger nettopp slike forbilder hvor miljøfokus, arealeffektivitet og nøkternhet blir vektlagt sterkere enn størrelse og et overdrevent energiforbruk, skriver Treteknisk i en pressemelding.

Vektlegger samhandlingsprosess

I tillegg til selve prosjektets kvaliteter har juryen ikke minst festet seg ved prosessen knyttet til realisering av prosjektet. Her har alle involverte i byggeprosessen arbeidet sammen fra starten av: arkitekt, rådgiver, ingeniør og leverandør. Dette er et konkret eksempel på en samhandlingsprosess som hele byggenæringen er på jakt etter gjennom en rekke felles tiltak. Her har man gjort det i praksis.

Juryen for ”Årets trebyggeri 2012” har bestått av:

• Haakon Tronrud, Tronrudgruppen • Kjersti Folvik, Multiconsult • Bente Kleven, LPO Arkitekter • Per Helge Pedersen, Byggeindustrien• Jørn Brunsell, Treteknisk

Prisen "Årets trebyggeri” er en årlig markering av innovativ trearkitektur, og deles ut av Treteknisk og Trefokus i samarbeid med Byggeindustrien/bygg.no. Av 20 foreslåtte kandidater, endte juryen opp med tre kandidater som skilte seg spesielt ut - Se hvilke her

Powered by Labrador CMS