trebygg.jpg

Vil øke bruken av tre i offentlige bygg

Regjeringen ønsker å legge til rette for økt bruk av tre i varige bygningskonstruksjoner, og har bedt Statsbygg om å utrede bruken av tre i offentlige bygg.

Publisert

Regjeringen ønsker økt bruk av tre - blant annet fordi det kan bidra til lokal verdiskaping og sysselsetting. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Oppdraget til Statsbygg er forankret i stortingsmeldingen om landbruks- og matpolitikken, som ble behandlet av Stortinget 12. april 2012. I meldingen heter det at ”staten, fylkeskommunen og kommunen som utbyggere kan bidra til mer klimavennlige bygg blant annet ved valg av materialer og energiløsninger”.

Ser til andre land

Statsbyggs utredning skal danne et kunnskapsgrunnlag for å vurdere hvordan det offentlige kan bidra til økt bruk av tre, samt mulige strategier for dette. I tillegg vil Statsbygg undersøke:

- Klimaeffekter ved bruk av tre i bygg - Miljømessige konsekvenser ved økt bruk av tre i offentlige prosjekter - Bruk av tre i enkelte andre land og markeder - Dagens hindringer og utfordringer for mer bruk av tre i offentlige bygg- Det offentliges muligheter til å bidra til nye innovasjonssystemer rundt bruk av tre.

- Underutnyttet råstoff

Politisk rådgiver Ane Kismul i Landbruks- og matdepartementet Foto: Torbjørn Tandberg

Statsbygg arrangerte i går et oppstarts- og fagseminar der interesserte parter ble invitert til å komme med innspill. Ane Kismul, politisk rådgiver i Landbruks- og matdepartementet holdt åpningsinnlegg og understreket de tre viktigste årsakene til at regjeringen ønsker å øke bruken av tre:

Det er et klimavennlig og fornybart bygningsmateriale, vi har en solid og underutnyttet råstoffbase, og det kan bidra til lokal verdiskaping og sysselsetting i hele verdikjeden – også i strøk av landet som har behov for ny og framtidsrettet næringsvirksomhet.

– Regjeringens mål er at treet skal tas i bruk der det er best egnet – i naturlig samspill med dagens mer benyttete materialer, sa hun.

Les hele innlegget her

(Regjeringen.no)

"
Powered by Labrador CMS