bergeneholmlite

Tapte skattesak

Bergene Holm AS tapte en sak i Glåmdal Tingrett hvor de hevdet at høvlerimaskiner og impregneringsanlegg måtte holdes utenfor eiendomsskattetaksten.

Publisert

Avisen Glåmdalen skriver at Bergene Holm syntes det var urimelig å betale 322 000 kroner i eiendomsskatt. De tok saken til Glåmdal Tingrett, men tapte og må også betale Høyre-styrte Sør-Odal kommune 209 000 kroner i saksomkostninger.

Bergene Holm mente det var urimelig at maskiner i høvleriet, samt anlegget for impregnering av trevirke, skulle regnes med i eiendomstaksten.

I følge Glåmdalen har eiendommen en skattetakst på nesten 54 millioner kroner. Eiendomsskatten er i år på seks promille, som gir en skatt på 322 226 kroner. I taksten er verdien av impregneringsanlegget satt til 1.500.000 kroner, mens maskinene i høvleriet er verdsatt til 19.250.000 kroner.

Bergene Holm ville med andre ord ha redusert den samlede taksten med drøye 20 millioner kroner. Det ville gitt 120.000 kroner mindre i skatt. Skattebesparelsen ville blitt noe høyere neste år, når skattesatsen øker til sju promille.

Bergene Holm AS mente at høvlerimaskiner og impregneringsanlegget måtte ses på som maskiner som ikke var en del av bygningene, men maskiner som lett kunne flyttes hvis bygningene skulle brukes til noe annet.

Kommunen mente det motsatte; at maskinene er store og tunge, ikke kurante å flytte, og tilknyttet bygningene med omfattende infrastruktur. Kommunen viste til at loven åpner for å ta med produksjonsutstyr i takstgrunnlaget, når det må anses som en del av selve foretaket.

Powered by Labrador CMS