trening

Kuttet trening, halverte sykefraværet

Södra Cell på Tofte har halvert sykefraværet etter å ha byttet ut tilbud om trening med tiltak som fokuserer på risikogruppene.

Publisert

Sykefraværet gikk ned ved Södra Cell på Tofte da tilbudet om trening ble erstattet med dialog mellom lederne og bedriftshelsetjenesten.

– Kontakt mellom lederne og bedriftshelsetjenesten er den viktigste årsaken til fallet i sykefraværet, sier HMS-ansvarlig Kjell Even Misfjord ved Södra Cell til Dagens Næringsliv.

Sykefraværet ved den døgnkontinuerlig bemannede papirfabrikken lå på 6,3 prosent ved utgangen av 2009. I september i år var sykefraværet ifølge avisen på tre prosent.

I tillegg til den tette dialogen mellom lederne og bedriftshelsetjenesten, kuttet bedriften et tilbud om organisert trening for de ansatte. Grunnen var at den organiserte treningen kun nådde de som allerede trente, og derfor ikke ga målbare resultater.

– Trening er ikke et egnet tiltak for å redusere sykefravær, sier professor i medisin, Holger Ursin ved Uni Helse, Universitetet i Bergen til DN.

Han har drevet med sykmeldingsproblematikk i 20 år, og har gjort de samme erfaringer som Södra Cell på Tofta. Ursin viser til at rundt ti prosent av arbeidstakerne står for 80 til 90 prosent av sykefraværet, og at erfaringen med forsøk er at de arbeidstakerne som blir med på trening, er de som allerede trener fra før.

– De som har sykefravær, får vi ikke tak i. Enten er de ikke der, fordi de er syke, eller så kvier de seg fordi de er for syke eller gamle. Får vi tak i dem er det fint, men da må treningen som oftest skje i kombinasjon med kognitiv behandling slik at de forstår hvorfor de trener, sier Ursin til Dagens Næringsliv.

Ifølge Dagens Næringsliv var sykefraværet i industribedriftene 4,6 prosent i årets tredje kvartal. Dette skal være en betydelig nedgang fra samme kvartal året før.

Powered by Labrador CMS