Monstermaster i limtre

55 prosent av alle nordmenn sier ja til monstermaster i Hardanger. Rune Abrahamsen mener de kan bygges i limtre.

Publisert

Det er Dagsavisen som offentliggjør at TNS Gallups Energibarometer viser velvilje til de såkalte monstermastene i Hardanger.

– Kun hver fjerde norske strømkunde mener det er feil å sette opp kraftmastene. Dermed får ikke motstanderne, som krever sjøkabler i stedet for master, støtte hos folket, hevder Dagsavisen.

Til Teknisk Ukeblad sier Rune Abrahamsen i Sweco at debatten om monstermaster har trigget initiativet hans:

– Ja, mastene kan bygges i limtre. Det kan gjøres noe mer ut av dem enn bare å holde ledningene. Vi har diskutert det på ledersamling i Sweco, og vi følger gjerne opp den tråden overfor Statnett. Det er jo ingen revolusjonerende tanke, det har vært gjort før. Blant annet i Trøndelag står det flere høyspentmaster i limtre. Limtre er gunstig fordi det er lett, sier Abrahamsen.

Han karakteriseres av Teknisk Ukeblad som treentusiast, men hevder selv han ikke er trefanatiker. Abrahamsen har blant annet prosjektert Kjøllsæterbrua som er verdens sterkeste trebru. Han har også blant annet vært med på å prosjektere den norske paviljongen på Verdensutstillingen i Shanghai, og han sitter i ekspertgruppen som vurderer muligheten for å bygge nytt Barentssekretariat i Kirkenes. Dette er tenkt som et 20 etasjers bygg i tre.

– Vi er avhengig av at hele verdikjeden ser tre som et reelt alternativ til stål eller betong. Den største bremseklossen til nå synes jeg har vært entreprenørene. Viljen til å drive innovasjon og nyskaping har ikke vært der. Dette er kortsiktig fordi bedrifter som ikke ser verdien av nytenking, vil tape i det lange løp. Det er ikke gambling å drive med trekonstruksjoner, det gir en merverdi. Tre er i mange tilfeller et fullverdig alternativ, sier Rune Abrahamsen til Teknisk Ukeblad.

Powered by Labrador CMS