Magne G. Vegel.jpg

Giganisk biosatsning

Innen 2015 kan så mye som 50 prosent av omsetningen til Viken Skog komme fra Bioenergi.

Publisert

Viken Skog har inngått avtale med Dalkia Norge og Trondheim Energi Fjernvarme. Går dette samarbeidet som planlagt så mener Magne G. Vegel, daglig leder i Bio Viken AS, at så mye som 50 prosent av omsetningen til Viken Skog i 2015 vil komme fra Bioenergi.

Vil bli størst

Viken Skog har også et felleseid selskap med Energiselskapet Buskerud (EB), som også arbeider med realisering av bioenergiprosjekt. Viken Skog dekker i dag 25 prosent av alt skogsvirke i Norge, og er sentralt plassert i østlandsområdet med Østfold, Vestfold, Akershus, Oslo, Vest-Oppland, Buskerud og deler av Telemark.

– Sammen med Dalkia vil vi bygge biobrenselanlegg opp til 3 MW i lokalmiljøer rundt i vårt geografiske område. Samarbeidspartner på større biobrenselanlegg og fjernvarme vil være Trondheim Energi Fjernvarme. I Buskerud og Vest-Oppland er EB-samarbeidspartner både på store og små anlegg, sier Vegel. Han legger til: − Vi har laget en opptrappingsplan frem til 2015 som vil gjøre oss til en ledende aktør innen ferdigvarme, eller nærvarme i det sentrale østlandsområdet.

Årlig tilvekst på 6 TWh

Viken Skog har tatt en strategisk beslutning om etablering av nødvendige terminaler for flising av energivirke for å dekke aktuelt område i Viken Skog. – Vi ønsker å etablere en ordning for veiledning og råstoffleveranser for bioenergianlegg, som etableres av skogeierne lokalt. Dette vil føre til at skogeierne integreres og skaper ny virksomhet i lokalsamfunnet. Mange biobrenselanlegg vil kreve stort volum av biobrensel i et geografisk avgrenset område. Beregninger vi har gjort viser at årlig tilvekst i Vikens område er cirka 5,5 mill. fm3 per år, eller mer populistisk beregnet; en tilvekst cirka 130 trær i minuttet. Energimessig tilsvarer dette 6 TWh bioenergi per år, eller tilsvarende ni Alta kraftverk. Dessverre er det meste av tilveksten utilgjengelig og ulønnsom å hente ut med dagens priser. Uansett representerer dette et betydelig energipotensial, som vil kunne skape et lokalt miljøengasjement, sier Magne Vegel.

Høyt ambisjonsnivå

Ambisjonsnivået for Viken er å bli en ledende aktør innen biobasert ferdigvarme i det sentrale østlandsområdet. – Vår styrke er skogforvaltning og virkesforsyning. Ut fra dette vil vi bidra med produksjon av biobrensel, transport og logistikk. Produksjonen og drift av biobrenselanlegg har Dalkia og Trondheim Energi stor kunnskap på, og vil ta ansvaret for denne delen sammen med kontakten mot sluttkunde. Viken Skog ser for seg å stå for 100 prosent av all biobrensel i en slik løsning som skissert, forteller Magne Vegel, og poengterer at kvalitet, logistikk og forutsigbarhet er nøkkelen til optimal drift av biobrenselsentraler.

Flere store avtaler

Viken Skog har denne våren gjort flere store avtaler for levering av biobrensel for kommende fyringssesong. – Vi forventer en omsetning av cirka 300 000 lkbm flis for fyringssesongen 2009/2010 mot omtrent 150 000 lkbm for inneværende sesong, sier Vegel. Viken Skog har gjort avtale med Akershus Fjernvarme, Biovarme Akershus, Eidsvoll Fjernvarme og Biovarme om leveranse av biobrensel til Lillestrøm (3 år), Lørenskog (3 år), Eidsvoll (3 år), Nannestad (2 år) og Årnes (1 år). For kommende fyringssesong vil disse leveransene utgjøre cirka 55 GWh, eller tilsvarende 65 000 lkbm flis. Både varmesentralen i Lillestrøm, Lørenskog og Eidsvoll er nye anlegg som vil komme i gang i løpet av vinteren. – Dette betyr at de vil bli betydelig større i løpet avtaleperioden, og vi forventer et forbruk på disse tre anleggene på cirka 230 000 lkbm i fyringssesongen 2011/2012. I tillegg har Viken Skog gjort en treårsavtale med Hafslund Fjernvarme for levering til Gardermoen sentralområde og Gardermoen næringspark. Denne avtalen utgjør en årlig leveranse på 50 GWh biobrensel, eller tilsvarende 60 000 lkbm flis. Vi har også leveranse av GROT-flis til Sverige, forteller Magne Vegel.

Powered by Labrador CMS