Den største slipemaskinen sliper sagblad opp til 1350 diameter, forteller Bjørn Aage Stenbråten (t.v.) og Jan Solum i bedriften Verktøysliping AS. (Foto: Jan Tveita)

Ta vare på verktøyet

– Ikke la verktøy ligge utendørs og ruste ned. Brukt verktøy er like viktig å ta vare på som nytt. Dessuten det er mye penger å spare på å slipe opp igjen sagblad istedenfor å kjøpe nytt.

Publisert

Tekst: Jan Tveita

Artikkelen er hentet fra Treindustrien 3/2017

Det sier de to karene Jan Solum og Bjørn Aage Stenbråten i bedriften Verktøysliping AS på Kopperudmoen på Maura i Nannestad.

– Det er mange som har behov for sliping, derfor startet vi denne bedriften sammen for to år siden. Kundene er store og små byggentreprenører, sagbruk, treindustri, snekkerverksteder og metall- og aluminiumsprodusenter.

– Først holdt vi til i Södras lokaler på Hauerseter, men i oktober i fjor flyttet vi hit til Maura, forteller Stenbråten. Begge har bakgrunn fra sagbruk der de har lang erfaring med sliping. Solum har jobbet på Romerike Trelast i 30 år, de siste årene som mekaniker. Stenbråten har arbeidet på det nå nedlagte Harestubruket på Lunner, men startet for seg selv allerede i 2006.

Sliper sagblad av alle slag

Nå har de to altså slått sine pjalter sammen og spesialisert seg på sliping av sagblad i alle typer og størrelser.

– De fleste sagbladene kommer i standardstørrelser, fra de helt små til de største med en diameter på 1250 mm. Verktøysliping AS har utstyr til å slipe sagblad helt opp til 1350 mm.

Bedriften har også investert i en kjedesliper som sliper alle typer kjeder, blant annet kjeder til precut-anlegg.

En plansliper finner vi også inne i verkstedhallen. Den brukes til å slipe hoggestål på opptil tre meter. Slike flishoggere brukes blant annet for å produsere bioenergi av flis.

Henter og bringer

Verktøysliping AS henter og bringer sagblad til kundene sine over store deler av Østlandet, med to-ukers- eller fire-ukers intervaller – alt avhengig av hvor langt unna kundene holder til.

– Det er langt fra Maura til Valdres, så det kan bli lange kjøreturer og mange timer bak rattet, sier Jan Solum og Bjørn Aage Stenbråten i Verktøysliping AS. De to trives likevel godt med sin egen virksomhet.

Artikkelen er hentet fra Treindustrien 3/2017.

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS