Foto: Hans Degerdal
Foto: Hans Degerdal
Foto: Hans Degerdal

Våler kirke er vinner av Statens byggeskikkpris 2016

Våler kirke i Våler i Solør ble kåret til årets vinner av Statens byggeskikkpris.

Publisert

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner delte ut prisen, som gikk til Våler kirke i Solør, ved byggherre Våler kirkelige fellesråd og Arkitekt og Landskapsarkitekt Espen Surnevik AS.

Sanner sa i sin tale at byggeskikk omgir oss alle, og angår oss alle. God byggeskikk handler om gode stedskvaliteter og et godt bomiljø. Dette innebærer blant annet å bygge energieffektivt, miljøvennlig og universelt utformet.

Det gleder meg at interessen for byggeskikk er stor. Husbanken, som er sekretariat for prisen, har aldri før fått så mange påmeldte bygg, sa Sanner.

Totalt 96 bygg ble foreslått til årets pris, hvorav syv av dem gikk videre til finalen. Juryleder Anne Enger gikk igjennom begrunnelsen for at Våler kirke ble valgt som vinner og de hedrende prosjektene.

Fra juryens begrunnelse om Våler kirke:

Våler kirke er et enestående vakkert og gjennomarbeidet arkitekturverk med en uvanlig høy kvalitet i utforming og utførelse. Arkitekt og byggherre har sammen skapt et fremragende forbilde for god byggeskikk og utviklet nåtidens kirkearkitektur. Den er en nytolkning av kirken som sakralt bygg. Det beriker stedet og blir et viktig møtested i bygda. Dette er et vakkert kirkebygg for vår tid, et bygg å være stolt av!

Første kirkebygg

For første gang har juryen for Statens byggeskikkpris valgt et kirkebygg som vinner av prisen. Våler kirke i Solør ble påtent og brant ned i 2009. Etter det fulgte en lang og krevende prosess i lokalsamfunnet. Nå står den nye kirken der – litt nedenfor grunnmuren til den gamle korskirken. Kirken er kledd i tre - det høver seg for skogsbygdene. Den fremstår åpen, lys og vennlig. Det er et vakkert kirkebygg. Kirken representerer en arkitektonisk nytolkning som sakralt bygg og kan symbolisere det nye ved Folkekirken - i vår tid.

Les hele juryens begrunnelse på Husbankens hjemmesider

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS