Peab skal bygge omsorgsboliger i massivtre for Sør-Odal kommune.

Omsorgsboliger i miljøvennlig massivtre

Sør-Odal kommune satser aktivt på det grønne skiftet, og har valgt at de nye omsorgsboligene skal bygges i massivtre. Oppdraget er gått til Peab.

Peab skrev kontrakt med Sør-Odal kommune i februar, og planlagt byggestart er i mai 2022. Boligene skal etter planen stå klare i 2023 på nabotomten til Glommatunet Omsorgssenter.

Bygget er tegnet av Arkitektlaget, Kongsvinger, og består av to etasjer over bakkenivå. Det får et samlet areal på 1.500 kvadratmeter. I tillegg til de ti boenhetene vil det omfatte fellesarealer for beboerne, personalarealer og tekniske rom.

Energieffektivt

– Som lokal samfunnsbygger ser vi frem til å levere et miljøvennlig og energieffektivt bygg i massivtre til Sør-Odal kommune, sier regionsjef Håvard Hagen i Peab Bygg, Innlandet.

Massivtre er trepaneler som består av flere lag med sammenlimte trelameller. På Nye Furubo skal det brukes i bærekonstruksjoner, yttervegger, delevegger og tak. Og det blir mange synlige flater med treverk.

– Massivtre har en rekke fordeler. Blant annet gir det godt inneklima og lavt CO2-avtrykk, og det bidrar til at bygget blir sertifisert i energiklasse A, forteller Hagen.

Han understreker at Peabs erfaringer fra Alta omsorgssenter i Finnmark blir viktige for byggeprosjektet i Sør-Odal. Peab Bjørn Bygg var tidlig ute med å bygge i massivtre og har delt verdifull kompetanse. Alta kommune har Norges største omsorgssenter i massivtre.

Det grønne skiftet

Sør-Odal kommune satser aktivt på det grønne skiftet. Nye Furubo omsorgsboliger på Skarnes vil derfor bli oppført med materialer og produkter som har lavt klimagassutslipp, lang holdbarhet og lave vedlikeholdskostnader.

Bygget skal kobles til fjernvarmeanlegg, som blir hovedenergikilde for oppvarmingen. Solcelleanlegg på taket vil bidra med strøm til belysning, tekniske installasjoner og ventilasjon.

– Vi har gjennom bygging av Glommasvingen skole fått god erfaring i miljøvennlige byggeprosjekter. I og med at Sør-Odal ligger «midt i» skogen er det også naturlig at vi ønsker å bygge med massivtre, sier prosjektleder Ole Gunnar Holen i Sør-Odal kommune.

– Hensyn til klima og miljø vil være viktig for Sør-Odal kommune i framtida, og slike prosjekter viser at vi tar ansvar for å oppnå både nasjonale og internasjonale klimamål. Samtidig er behovet for omsorgsboliger i kommunen stort, så vi ser fram til å ferdigstille disse boligene i samarbeid med Peab, sier Holen.

Ønsker lokale samarbeidspartnere

Peab er nå i gang med å kontrahere underentreprenører for Nye Furubo omsorgsboliger.

– Vårt mål i alle prosjekter er å bidra til å bygge samfunnet lokalt. Derfor ønsker vi alltid å finne lokale samarbeidspartnere, og det er gledelig å se at lokale aktører i Sør-Odal er konkurransedyktige. Vi ser frem til et godt samarbeid med byggherren og våre underentreprenører, sier Frode Kristiansen, som er Peabs prosjektleder for byggingen av Nye Furubo omsorgsboliger.

Fakta om prosjektet

  • Nye Furubo omsorgsboliger
  • Byggherre: Sør-Odal kommune
  • Totalentreprenør: Peab Bygg Innlandet
  • Kontraktsverdi: Ca. 47 MNOK eks. mva.
  • Arkitekt: Arkitektlaget, Kongsvinger (arkitekt Anders Hauger)
  • Prosjektleder: Frode Kristiansen
  • Byggestart: Mai 2022
  • Ferdigstillelse: Mai 2023

Massivtre

  • Massivtre (krysslaminert tre) er et sterkt og stabilt materiale, bestående av flere lag med trelameller, der hvert lag står vinkelrett på det underliggende
  • Miljøvennlig og bærekraftig byggemetode
  • Lavere egenvekt enn betong og stål
  • Gir mindre transportbehov og lavere utslipp av klimagasser
  • Kan brukes i bærende vegger, gulv og tak i høye bygg
  • Har større holdbarhet under brann enn tradisjonelle trekonstruksjoner
  • Kan fremstilles i store elementer, som gir kort byggetid
Powered by Labrador CMS