Tømmerkai 600-ny

Tilskudd til tre nye tømmerkaier

Landbruksdirektoratet har i oktober gitt tilsagn om tilskudd til tre kaianlegg; Eikefjorden tømmerkai i Sogn og Fjordane, Surnadal Havn i Møre og Romsdal og Finnsnes Regionhavn i Troms.

Publisert

Til sammen er det gitt tilsagn om 22,2 mill. kroner. Totale investeringskostnader er beregnet til 36,7 mill. kroner, skriver Landbruksdirektoratet i en pressemelding.

- Tilskuddene vil bidra til å sikre næringen effektiv og lønnsom transport av tømmer ut til markedene, sier seksjonssjef Per Guldbrand Solli i Landbruksdirektoratet. - De tre kaiene har store dekningsområder der betydelige tømmervolum blir hogstmodne i årene fremover.

Etter at tilskudd til oppgradering av tømmerkaier ble etablert i 2012, har Landbruksdirektoratet gitt tilskudd til 13 kaianlegg. Av disse er 5 ferdigstilt. De tre som får tilskudd i 2015 får en arbeidsfrist fram til oktober 2017.

Fakta om de tre tømmerkaiene:

Eikefjorden tømmerkai i Flora kommune, Sogn og FjordaneFlora Skogeigarlag har fått tilsagn om tilskudd på inntil 14,5 mill. kroner. Totale investeringskostnader er beregnet til 18,4 mill. kroner. Tilskuddet skal brukes til å utvide kaifronten fra 52 til 100 meter. Det skal mudres i østenden av kaia for å oppnå tilstrekkelig dybde langs kaifronten. Veien inn til kaianlegget skal også utbedres.Utskiping av tømmer fra Eikefjorden er viktig for skogbruket i regionen. Store tømmervolumer blir hogstmodne i kaiens dekningsområde i årene fremover. Tømmervolumet har allerede økt mye og en regner med at det på sikt vil gå 75.000 kubikkmeter tømmer ut over havna som vil komme fra kommunene Flora, Naustdal, Førde og deler av Jølster, Bremanger og Gloppen.

Surnadal Havn i Møre og Romsdal Surnadal kommune har fått tilsagn om tilskudd på inntil 4,2 mill. kroner. Totale investeringer er beregnet til 7,3 mill. kroner. I Surnadal Havn skal et lagerareal på 13 dekar i tilknytning til kaifronten forsterkes og asfalteres. I tillegg skal det mudres foran kaifronten for å oppnå tilstrekkelig dybde.Surnadal Havn er viktig for å fremme effektiv transport av tømmer fra kommunene Halsa, Rindal og Surnadal, samt deler av Sunndal og Aure hovedsakelig inn til industrien i Trøndelag. Tømmervolumet over havna i dag ligger på 33.000 m3 og det skisseres at det vil øke til 55.000 m3 om noen år.

Finnsnes Regionhavn i Lenvik kommune, Troms Lenvik kommune har fått et tilsagn om tilskudd på inntil 3,5 mill. kroner. Totale investeringskostnader er beregnet til 11 mill. kroner. Tilskuddsmidlene skal brukes til oppgradering av et lagerareal på 12 dekar med nær tilknytning til kaifronten ved Finnsnes Regionhavn.Tømmerterminalen vil dekke kommunene Tranøy, Lenvik, Sørreisa, Dyrøy, Målselv og Bardu. På samme industriområde ligger Finnfjord as, et ferrosilisiumverk som nå har tatt i bruk treflis som reduksjonsmateriale framfor kull og koks.

Flere søkere

Ved utlysingen i vår mottok Landbruksdirektoratet 12 skisser til utbygging av tømmerkaier. Fire søkere ble med til den siste runden der Landbruksdirektoratet behandlet fullstendige søknader. I tillegg til de tre som har fått tilsagn var også Granvin i Hordaland søker. Årets bevilgning ga ikke rom for å gi tilsagn om tilskudd til alle de fire. Landbruksdirektoratet påpeker at Granvin er et sentralt kaipunkt for tømmerressursene i sin region, men at den har et forholdsvis høyt kostnadsanslag i forhold til tømmervolumet, sammenlignet med de øvrige søkerne.

(Landbruksdirektoratet)

Powered by Labrador CMS