tømmer

– Store bilvegslagre påvirker avvirkningsstatistikken

SSB melder at det ble hogd i alt 2,3 millioner kubikkmeter tømmer i 3. kvartal i år; noe som er 2 prosent mer enn i samme kvartal i fjor. Glommen Skog påpeker at store bilvegslagre har påvirket avvirkningsstatistikken.

Publisert

Sammenlignet med tilsvarende kvartal i fjor økte hogsten ifølge SSB med 37 000 kubikkmeter, samtidig som tømmerprisen gikk ned med 6 prosent. Bruttoverdien av tømmer solgt til industrien utgjorde 747 millioner kroner, som er 35 millioner mindre enn samme kvartal 2014, skriver SSB.

– Den reelle avvirkningen har vært lavere

Markedssjef Håkon Bakken i Glommen Skog påpeker at store bilvegslagre har påvirket avvirkningsstatistikken for tredje kvartal:

– Avvirkningen er neppe reelt høyere i tredje kvartal 2015 sammenliknet med samme periode i fjor, men på grunn av høy aktivitet i andre kvartal i år var det i flere geografier et vesentlig lager ved bilvei inn i tredje kvartal. Så den reelle avvirkningen har nok vært lavere i dette kvartalet i år enn det var i fjor. Tømmerprisene har gått ned som følge av god virkestilgang og et fallende trelastmarked, sier han på Glommen Skog sine nettsider.

Nesten halve hogsten ble eksportert

Foreløpige tall fra SSB for utenrikshandel med varer viser at 1,1 millioner kubikkmeter tømmer ble eksportert i 3. kvartal i år. Det utgjør nesten halvparten av den totale avvirkningen i dette kvartalet. Av den totale tømmereksporten ble 71 prosent solgt til Sverige og 26 prosent til Tyskland.

Lavere tømmerpriser

Skogeierne fikk i gjennomsnitt 319 kroner per kubikkmeter solgt tømmer i 3. kvartal i år. Det er 20 kroner mindre enn ett år tidligere. Gjennomsnittsprisen for skurtømmer av gran og furu var respektive 5 og 8 prosent lavere enn i 3. kvartal 2014. Prisen på massevirke av gran og furu var henholdsvis 4 og 2 prosent lavere enn i samme periode året før.

(SSB / Glommen Skog)

Powered by Labrador CMS