Mats Elmer Jensen, salgs- og markedssjef i Profag, forteller at en ny mulighet åpnet seg da de mistet et agentur.

Mistet agentur – nå blir de gulvprodusenter selv

2018 lanserte Profag for første gang herdede tregulv i Norge, med et agentur for den svenske produsenten Bjelin. Etter år med suksess mistet de agenturet. Nå lanserer Profag sitt eget herdet tregulv, under navnet North Wood.

– Introduksjonen av herdede tregulv har vært et eventyr, og i fjor solgte vi godt over 100 000 kvadratmeter. Så bestemte Bjelin at de ville ta markedet selv. Det ble starten på en enda mer spennende historie, sier Mats Elmer Jensen, salgs- og markedssjef i Profag.

Regnskapet for 2020 viste en omsetning på hele 54 millioner. Da Bjelin valgte å si opp avtalen, sto valget mellom å droppe herdede tregulv eller skape sitt eget eventyr.

– Vi hadde opparbeidet oss mye kompetanse på herdede tregulv og skapt oss et stort marked. Dette er gulv som er spesielt slitesterke og har veldig brede bord, til en fornuftig pris. Det er også en svært bærekraftig måte å produsere tregulv på, med en effektiv utnyttelse av råvarene. Vi var klare til å fortsette arbeidet, også uten agenturet, sier Mats Elmer Jensen.

Etter mye resarch kom de i kontakt med en fabrikk og en lakkprodusent i Europa, som de nå har inngått et tett samarbeid med. Resultatet er produktet North Wood, som nå lanseres i 15 forskjellige varianter. Ti av bordene er 27 cm brede og 2,37 meter lange. I tillegg finnes fem varianter som skal legges fiskebeinsmønster, som er 14,6 cm brede og 73 cm lange. Øverst er det en elastisk, ultramatt lakk, så flere lakkstrøk for høy slitestyrke, deretter såkalt UV booster-teknologi for å herde gulvet, før et toppsjikt av europeisk eik. Under der er det en formstabil HDF-kjerne og til slutt et stabiliserende bunnsjikt i tre.

– Vårt ønske var opprinnelig å fortsette som agent for Bjelin, men vi ser nå at det er mye morsommere og mer spennende å være produsent selv. Går det som planlagt omsetter vi herdede tregulv for 80 millioner i 2024, sier han.

Profag, som har kontorer i Fredrikstad og lager i Sarpsborg, jobber nå med egne showroom i Oslo. Nå har de fått inn North Wood i sortimentet til Maxbo, som er det første byggevarehuset som skal selge gulvene. May Britt Askvik, kategoridirektør gulv og interiør i Maxbo, er imponert over hvordan herdede tregulv raskt har blitt en stor utfordrer til parkettgulv og laminat.

– Vi hadde 30 prosent salgsøkning på denne typen gulv i 2020, som er virkelig bra. Herdede tregulv har også i stor grad forandret markedet, ved å bane vei for bredere og lengre gulv, siden de er et rimeligere alternativ til tilsvarende i parkett, sier Askvik.

Maxbo kommer til å fortsette med produktene fra Bjelin, og får nå to leverandører av herdede tregulv i sine varehus.

– Nå får kundene våre enda større valgfrihet, og det tror jeg er bare positivt. Og resultatet av en konkurranse mellom leverandørene vil trolig bare øke salget for dem begge, sier Askvik.

Powered by Labrador CMS