Elementene heises trygt og raskt på plass på den ferdige ringmuren mot svillene og festes mot hverandre i toppen.
Elementene heises trygt og raskt på plass på den ferdige ringmuren mot svillene og festes mot hverandre i toppen.

Fiskehjell i massivtre i Lofoten

Det ser ut som en fiskehjell, er 13 meter bredt og 25 meter langt. Men det skal brukes til noe helt annet enn å henge fisk på.

Det nye bygget ved Lofoten Beach Camp i Flakstad er tenkt brukt inn mot turistmarkedet for overnatting og servering. Statsforvalteren i Nordland skriver på sine nettsider at bygget har blitt reist på bare én uke - i nesten konstant stiv kuling.

6 fulle vogntog

Olav Inge Alfheim beskriver bygget.
Olav Inge Alfheim beskriver bygget.

For å frakte materialene til byggeplassen, ble 6 vogntog fylt opp med bjelkelag, dragere og 24 hovedelementer, i korrekt rekkefølge for rasjonell montering. Elementene består av 12 cm massivtre, 30 cm isolasjon, vindsperre og lekting og er produsert tørt og trygt inne i Nordbohus Byggalfs fabrikk i Bodø.

Norske leverandører

Byggmester Egil Arne Myklebust skal gjøre utfyllende og innvendige arbeider.

Olav Inge Alfheim opplyser at det er mye norske leveranser i prosjektet: Massivtre-elementene kommer fra Splitkon, takbordene kommer fra Norsk Limtre og er behandlet med Nord-Impregnering i samarbeid med Bergene Holm. Det benyttes kun lokale entreprenører.

«Tre inn i fremtiden»

Prosjekt «Tre inn i fremtiden» skal motivere til økt bruk av tre i bygg og bidra til økt lokal verdiskaping innenfor treindustri i Nordland. Treindustrien, arkitekt- og byggebransjen skal mobiliseres til å satse på innovative utviklingsprosjekter med tre og treprodukter som tema.

Prosjektet er finansiert som et spleiselag mellom Fylkesmannen, Innovasjon Norge og Nordland fylkeskommune. Prosjektets første tre år fra 2015-2018, med navn «Økt bruk av tre i Nordland», har fått sin forlengelse til 2021. Prosjektleder er Stein-Petter Hillestad.

Konseptutvikling er gjort av StudioNN + Seljesæter Arkitekter, byggherre er Per Benjaminsen i Lofoten Beach Camp, hans kone Ellen er arkitekt og har deltatt i utformingen.

Prosjektleder for "Tre inn i fremtiden", Stein-Petter Hillestad hos Statsforvalteren i Nordland, er imponert over klima-tenkingen som ligger så trygt forankret på stranden i Flakstad.

Powered by Labrador CMS