Illustrasjon: colourbox.com

Voldsom trehusvekst

LEDER: Produksjonskapasiteten for massivtre kommer til å 15-dobles på noen få år.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 5/2019

Det skriver det svenske fagbladet Fastighetsvärlden, som siterer forsker Tomas Nord ved Linköpings universitet.

Dette er svenske tall. Men tendensen er ikke ukjent fra Norge. Kommuner fatter politiske vedtak om at de skal bygge med tre. Offentlige byggherrer velger tre fordi det er miljøvennlig og arbeidsmiljøvennlig. Profesjonelle utbyggere velger tre fordi det gir dem et bedre omdømme som i neste omgang skaffer dem de mest attraktive leietagerne.

Utviklingen kommer også på et tidspunkt der byggenæringen begynner å skjønne hvor ineffektivt den arbeider og gjerne vil gjøre noe med det. Mens næringslivet ellers skaper mer og mer ved hjelp av færre og færre mennesker på mindre og mindre tid, henger byggeplassen igjen som en levning fra forrige århundre.

Siden 2000 har produktiviteten i privat sektor på det norske fastlandet økt med 30 prosent. I bygg og anlegg har produktiviteten falt med 10 prosent.

Her tilbyr treindustrien noe av løsningen. Jo mer av produksjonen som kan flyttes bort fra byggeplassen og inn på en fabrikk, jo mer effektiv blir byggingen. Når elementer fra en fabrikk overtar for håndarbeid på byggeplassen, er det bra for både arbeidsmiljø og HMS, og ikke minst blir feilprosenten mye mindre. Fremfor alt er det likevel klimaspørsmålet som har gitt tre en mye større rolle i byggenæringen på bare et par år. Bygninger står for nærmere 40 prosent av klimagassutslippene i verden. Klimatallene gjør tre til en sikker vinner i fremtiden.

Se hva du kan lese om i Treindustrien 5/2019 her

  Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

  Vil du bli bedre kjent med bladet?
  - Last ned bladet elektronisk
  - Eller bestill abonnement

  Her får du et innblikk i hva vi skriver om

  Powered by Labrador CMS