Det nytter

Norske Trevarefabrikkers Landsforbund melder at rekordmange lærlinger har fått læreplass hos trevarebransjen. Noe som er gledelig nytt i en tid der rekrutteringssignalene for det meste har vært av det negative slaget.

Publisert

Nå skal det sies at meldingen ikke gjelder hele landet. Det er fylkene Buskerud og Vestfold som kan meddele det glade budskap, om flere lærlinger enn noen gang i trevarebransjen. Signalet er likevel positivt, og kan muligens være et tegn på at rekrutteringen til bransjen er i ferd med å snu.

Æren for økningen av lærlinginntaket skal bransjen selv ha. Trebedrifter i fylkene har stilt opp og tatt inn lærlinger, selv om aktiviteten ikke er hva den var for et par år siden. Gjennom opplæringskontoret Tre-Ringen hatt bransjen i tillegg hatt et tett samarbeid med skolene for å øke rekrutteringen til VG2 Treteknikk. De klarte dermed å skape en vesentlig økning i antallet elever ved flere av skolene i disse to fylkene i fjor. Arbeidet er et eksempel til etterfølgelse. Kanskje trevarebransjen i andre fylker skal ta seg en studietur til Tre-Ringen? De holder til i Stokke. Oppfordringen er herved meddelt.

Et annet tiltak for å øke rekrutteringen til trevirksomheter, dog litt tidligere i verdikjeden, er Skoglaugets program; Forest Future Trainee. Skoglauget har tatt initiativet til en traineeordning for godt utdannede innen skogfag. Resultat er at åtte unge mennesker nylig har trådt inn i Traineestillinger hos hver sin store, solide virksomhet. Der kommer de inn under et eget opplæringsprogram, med hver sin personlige mentor. I tillegg skal traineene ha et fellesskap, hvor de drar veksler på hverandres erfaringer fra respektive arbeidsplasser. Resultatene av dette programmet, at Forest Future Trainee har skapt seks traineeplasser, viser at det nytter. Det samme gjør arbeidet Tre-Ringen bedriver i Vestfold og Buskerud. De har handlet, og resultatene kommer. Det har sikkert kostet både penger og energi. Men kampen er viktig, rekrutteringen må sikres. Så oppfordringen fra Magasinet Treindustrien er: Brett opp ermene, og gjør noe. For det nytter virkelig. Beviset ligger hos både Tre-Ringen og Skoglauget.

Lykke til!

Powered by Labrador CMS