Illustrasjonsfoto: yayimages.com
Illustrasjonsfoto: yayimages.com

Vi er tvunget til å importere

LEDER: Å bygge i massivtre blir stadig mer populært i Norge. Dessverre opplever vi at store deler av disse bygningsmassene oppføres med importert tre.

Publisert

Lederartikkelen er hentet fra Treindustrien 6/2017

Faktisk kommer så mye som rundt 90 prosent fra utlandet.

Lokalavisen Gudbrandsdølen Dagningen i Lillehammer hadde nylig en artikkel om dette, og de viste til at en rekke lokale prosjekter var tvunget til å hente treverk fra utlandet på grunn av at ingen norske fabrikker kunne levere større kvanta massivtre. For fakta er at det per dato ikke produseres massivtre i stort monn i Norge. Nordisk Massivtre på Kongsvinger er i gang med en spennende satsing, likevel har de ikke mulighet til i stor grad å forsyne det norske markedet.

Ved Vikersund bygges det også en fabrikk. Men de norske aktørene blir miniputter sammenlignet med de store europeiske konkurrentene når det gjelder store kvanta. Inntil produksjonen vokser seg stor nok her hjemme, må man importere fra Europa når det kommer til større byggeprosjekter.

Rune Abrahamsen, direktør i Moelven Limtre, sier til lokalavisen at han heier frem de nye fabrikkene i Norge, samtidig som han poengterer hvorfor for eksempel Østerrike opplever massivtre-suksess. Han peker på at en av grunnene er at den østerrikske staten gikk inn med betydelige subsidier til treindustrien, slik at de fikk muligheten til å satse stort.

– Likevel er det for det norske markedet grunn til være optimistisk med hensyn til å få fabrikken i Kongsvinger til å gå rundt. For vår del ønsker jeg massivtre-produsentene i Vikersund og Kongsvinger velkommen. Norge har tømmer og tre med god kvalitet, sier han.

Bare tiden vil vise hvor selvforsynte vi blir når det kommer til massivtre.

Les mer om Treindustrien 6/2017 her

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Powered by Labrador CMS