(Illustrasjonsfoto: colourbox.com)
(Illustrasjonsfoto: colourbox.com)

Bioteknologisk MDF-gjennombrudd

Et dansk firma har utviklet verdens første biologisk nedbrytbare MDF-plate.

Publisert

Kjøkkenskap, reoler, vegger og bordplater; den populære MDF-plata har et stort bruksområde. En av fordelene ved materialet er at det kan fremstilles av billige restmaterialer fra treindustrien, men en stor ulempe er limet som brukes til å binde tremassen sammen. Dette inneholder stoffer som i høye konsentrasjoner kan være skadelig og gi dårlig inneklima, og i tillegg framstilles det ofte av råolje.

Dette ønsker den danske bioteknologi-bedriften Pond å gjøre noe med. De har nettopp utviklet det som skal være verdens første biobaserte og biologisk nedbrytbare MDF-plate. Gjennombruddet skyldes at de har utviklet et biobasert lim, kalt bioresin.

– Dette er et stort gjennombrudd, og det største som har skjedd oss. Det kan få stor innvirkning på møbelproduksjonen over hele verden og ikke minst på miljøet, sier Thomas Brorsen Pedersen, grunnlegger og administrerende direktør i Pond, til Århus Stiftstidende.

Under testing av den nyutviklede MDF-plata fant man at den ikke bare levde opp til MDF-standarden, men faktisk også var stivere enn vanlige MDF-plater, skriver nettavisa. Går alt etter planen, kan den positive testen bety en tosifret milliardomsetning for Pond.

Les mer om saken på Århus Stiftstidende

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS