Interiør3.jpg

- Tre gir godt og luftig inneklima

Hvordan påvirkes innemiljøet av byggematerialer? Det spørsmålet har Norsk Treteknisk Institutt stilt fire fokusgrupper med personer utenfra bygningstekniske fagmiljøer.

Publisert

Tregulv oppfattes av de fleste som varme og komfortable. Folk med opprinnelse utenfor Skandinavia kan være skeptiske til tregulv av renholdsmessige årsaker. (Arkivfoto)

– Tre oppfattes som et materiale som gir godt og luftig innemiljø, med lun og varm effekt, slås det fast i undersøkelsen som Norsk Treteknisk Institutt har gjort.

Mange kunne ifølge undersøkelsen tenke seg å bruke trematerialer både i gulv, tak, vegger og møbler. Det legges vekt på at det i de fleste tilfeller er gunstig å bruke flere typer byggematerialer og at det bør etterstrebes å finne gode materialkombinasjoner.

– Bygningens anvendelse er retningsgivende for hva som oppfattes som riktig materiale innendørs. Det oppleves som naturlig å bruke trepaneler og tregulv i bolighus, mens det for eksempel i bygårder kan passe bedre med glatte vegger og parkettgulv. Det er også en utbredt oppfatning at innemiljø med mye bruk av tre lett kan oppfattes som koselige, heter det i ”Treteknisk rapport 80” utarbeidet av Anders Q. Nyrud og Julie Heiberg Arnseth.

De fire fokusgruppene var sammensatt av personer med ulik etnisitet, kjønn og byggrelatert erfaring.

– Resultatene viser at den største forskjellen mellom gruppene var kulturelt betinget. Personer med ikke-skandinavisk bakgrunn hadde andre forutsetninger enn nordmenn. De som har erfaring med byggrelatert arbeid tenderte til å fokusere mer på materialenes tekniske egenskaper enn de som ikke har det, skriver Nyrud og Arnseth i rapporten.

Det kommer også fram at menn er mest pragmatiske til miljøvern og etikk når det kommer til varers opprinnelse og miljøegenskaper.

Rapporten avslører at personer med opprinnelse utenfor Skandinavia er skeptiske til den norske tradisjonen med tregulv. Dette fordi det anses å kunne være upraktisk med tanke på renholdskrav.

Når det gjelder offentlige bygg, vurderes disse annerledes enn private hjem.

– Overdreven trebruk kan oppfattes som påtatt, og gir et uprofesjonelt inntrykk i offentlige bygg.

Nyrud og Arnseth påpeker at form, farge, lukt og variasjon er viktig når man skal beskrive velværefølelsen i et rom.

– Rommene må ha kontraster, men likevel et helhetlig inntrykk. Å finne materialkombinasjoner som sikrer variasjon, men som samtidig gir et helhetlig inntrykk, kan være en måte å fremme trebruk i innemiljøet, slår de fast i rapporten.

(Undersøkelsen er ifølge Treteknisk Informasjon tilknyttet forskningsprosjektet ”Psychological effekcts of wood indoor use”. Støttespillere er Treindustrien, Norges Skogeierforbund, Norske Trevarefabrikkers Landsforbund og Norges forskningsråd. Anders Q. Nyrud er prosjektleder).

Se www.treteknisk.no

"
Powered by Labrador CMS