Kiwi Elverum. (Foto: Treteknisk/TreFokus)
Kiwi Elverum. (Foto: Treteknisk/TreFokus)

Nye butikker drar nytte av treets egenskaper

I både Coop- og KIWI-kjeden har man begynt å bygge butikker i tre. Dette er basert på at trekonseptene viser seg å være kostnadseffektive og ikke minst miljøeffektive.

Publisert

Bygging i tre bidrar til å senke både CO2-fotavtrykket og energikostnadene. Treteknisk arbeider nå sammen med Coop og KIWI for å optimalisere butikkonsepter basert på tre, skriver Treteknisk i en pressemelding.

Reduserer behovet for ventilasjon

Tre har meget gode miljøegenskaper; Bruk av tre i bærekonstruksjoner, innvendige overflater og kledning gir lavere CO2-fotavtrykk i prosjektene, - erfaringsmessig rundt en halvering, skriver Treindustrien. Men energimessig er det også noe å hente på å bruke tre. Tre utjevner fuktighet og bremser dermed også temperaturendringer. Aktive treoverflater kan derfor redusere behovet for ventilasjon og øke komforten i butikken, - til glede for ansatte og kunder.

Coop satser på tre

Samvirkelaget Coop Nordland har satset på bygg i tre som er prosjektert og oppført i samarbeid med Green Advisers ved Joakim Dørum. Til nå er tre butikker bygget eller bygget om med bruk av tre, og den fjerde utvidelsen står på trappene.

Nå ønsker Coop Norge å videreformidle sine erfaringer fra Coop Nordland, slik at andre regioner kan oppføre bygg med samme gunstige konsept.

– Treindustrien satser på industrialisering av trekonsepter og ser på næringsbygg og butikker som et viktig segment for bruk av tre framover, sier administrerende direktør Heidi Finstad i Treindustrien.

Optimaliserer ventilasjonen

Kiwi har nylig utviklet og bygget en av sine «fremtidsbutikker» i tre. Her logges innvirkningen på innemiljøet fra tre i svevende «juletrær» som måler hvor mye fukt som absorberes i treet.

– Dette skal gi grunnlag for å optimalisere ventilasjonen slik at den utnytter effekten fra trematerialene best mulig, sier seniorforsker Kristine Nore ved Treteknisk.

Nyttige måleresultater fra butikkdrift

Treteknisk er i avslutningsfasen av tre forskningsprosjekter som har omhandlet tre, energi og innemiljø.

– Vi vet mye om hvordan tre opptrer i laboratorier og i testhus, men har til nå ikke tatt skrittet ut i operative bygg. Nå håper vi måleresultater fra butikkdrift kan hjelpe oss til å definere effekter fra bruk av tre i innemiljøer slik at dette ytterligere kan styrke treets positive miljøegenskaper, sier administrerende direktør Hilde Tellesbø ved Treteknisk.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS