Illustrasjon: LINK Arkitektur
Illustrasjon: LINK Arkitektur

Nye Horten VGS vant internasjonal pris

I konkurranse med mer enn 50 andre europeiske byggeprosjekter vant nye Horten VGS denne uka prisen for «beste offentlige byggeprosjekt – designfase» under BREEAM Awards i London.

Publisert

– Dette er ny milepæl i pioneerprosjektet nye Horten videregående skole, sier fylkesordfører Rune Hogsnes på fylkeskommunens nettsider.

– Prisen bidrar til å ytterligere sette Horten og Vestfold på kartet som Norges grønneste fylke, og dette gjør meg stolt og glad. Gratulerer til alle involverte, til Horten, og til elever og lærere som får gleden av Norges mest innovative og miljøfokuserte videregående skole fra høsten 2019, sier fylkesordføreren.

Byggingen er i rute til åpning skolestart 2019. (Illustrasjon: LINK Arkitektur)
Byggingen er i rute til åpning skolestart 2019. (Illustrasjon: LINK Arkitektur)

Gir ringvirkninger

Eiendomssjef Christian Thorsen Egeberg tok imot prisen på vegne av Vestfold fylkeskommune.

– Tildelingen av BREEAM Awards 2019 for «Beste offentlige byggeprosjekt – designfase» anerkjenner den innsatsen Vestfold fylkeskommune som byggherre, skolen og Veidekke med sine samarbeidspartnere har gjort, sier Egeberg.

Juryen har i sin begrunnelse lagt særlig vekt på at prosjektet er innovativt og gir ringvirkninger ut over selve bygget. – Det er et bevis på at å sette høye miljøkrav til byggeprosjekter er viktig også for lokale og regionale forhold, sier Egeberg.

Norges høyest miljøklassifiserte utdanningsbygg

Illustrasjon: LINK Arkitektur
Illustrasjon: LINK Arkitektur

I mai 2018 kom sertifikatet som bekreftet at prosjekt nye Horten videregående skole oppnår sertifiseringsnivået BREEAM Outstanding for design- og prosjekteringsfasen. Skolen bygges som plusshus og blir Norges høyest miljøklassifiserte utdanningsbygg. Skolen blir det tredje av de 211 norske BREEAM-sertifiserte byggene, og det første skolebygget, som oppnår Outstanding.

Prosjektet har tidligligere blitt nominert og vunnet flere klima- og miljøpriser. I oktober 2017 ble den nye skolen nominert og ble med til sluttrunden i "Årets lokale klimatiltak 2017" i regi av KS Kommunesektorens organisasjon og Miljøstiftelsen ZERO. I November samme år vant prosjektet «Veidekkes miljøpris» for sine ambisiøse miljø- og klimamål.

Plusshus og fossilfri byggeplass

Daglig leder i Grønn Byggallianse, Katharina Th. Bramslev, framhever i en pressemelding at Vestfold Fylkeskommune sammen med Veidekke Entreprenør AS og samarbeidspartnere har vist at store ambisjoner og vilje til gjennomføring fra start til mål, gir resultater i verdensklasse. I tillegg til BREEAM-NOR-sertifisering blir det nye bygget plusshus og har hatt fossilfri byggeplass. Det har også håndtert utfordringer knyttet til vernede naturkvaliteter og gjenskaping av økologisk verdifulle områder, forteller hun.

– Vi ser at også offentlige bygg nå ser nytten av å sertifisere bærekraftige kvaliteter. Vi er imponert over det som Vestfold fylkeskommune og Veidekke har fått til, og er glade for at dette anerkjennes internasjonalt, sier Bramslev i en pressemelding.

(Vestfold fylkeskommune / Grønn Byggallianse)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

BREEAM Awards arrangeres av BRE som eier BREEAM. En jury vurderer alle BREEAM-sertifiserte bygg i verden, og nominerer bygg i ulike klasser.

Nye Horten Videregående skole

  • Ferdigstilles til skolestart i 2019
  • 18 000 m2, fordelt på fire etasjer
  • 1 200 elever
  • 200 ansatte
  • Breeam-NOR Outstanding
  • Plusshus, produserer mer energi enn det forbruker
  • 40 % klimagassreduksjon
  • Totalentreprenør er Veidekke Entreprenør AS
Powered by Labrador CMS