Den unike pressa er en Moelven-utviklet maskin, laget i samarbeid med John Ersson Engineering AB, Stjärnsunds Svetsmekano AB og Bravida. (Foto: Moelven Limtre)

Dobler kapasiteten med ny limtrepresse

Moelven Limtre AS sin nye limtrepresse er den eneste av sitt slag i verden, og den dobler produksjonskapasiteten for krumme bjelker.

Publisert

90-100 prosent av de store krumme limtrekonstruksjonene her i landet - i idrettshaller, bruer og store bygg - er ifølge fabrikksjef Bertil Tomter i Moelven Limtre nesten rent håndarbeid.

– De er krummet i den gamle, manuelle limtrepressa vår som vi er så stolt av. Framover blir de krummet i vår nye presse. Riktig så mye håndarbeid blir det ikke lenger. Årsaken er bedre presisjon i den nye pressa kombinert med videre bearbeiding i CNC-maskiner. Men til gjengjeld dobler vi produksjonskapasiteten. Og kvaliteten blir bedre, sier han i en pressemelding.

Med den nye pressa kan Moelven Limtre møte det økte trykket i markedet med økt fleksibilitet og fordoblet produksjonskapasitet, forteller direktør Rune Abrahamsen og fabrikksjef Bertil Tomter . (Foto: Moelven Limtre)

Øker fleksibiliteten

Direktør Rune Abrahamsen i Moelven Limtre forklarer at bedriften med denne installasjonen har forbedret fleksibiliteten for prosjektkunder som har behov for store krumme limtrekonstruksjoner vesentlig.

– Vi har økt fleksibiliteten for våre kunder gjennom bedre integrasjon om 3D-modeller og doblet kapasiteten. Det er et større trykk i markedet enn tidligere etter slike store konstruksjoner. Slik jeg ser det er vi nå framtidsrettet nok til å komme økt etterspørsel i markedet i møte, sier han.

Kun én operatør

Operatørene Pål Larsen (t.v) og Geir Johansen styrer nå pressa fra en PC. Tidligere var det store tunge skiftenøkler og en dagslang femmannsjobb å stille inn pressa. (Foto: Moelven Limtre)

Mens bedriften tidligere måtte bruke fem operatører, mange tunge løft, mye manuell skruing og justering, samt noen HMS-utfordringer på kjøpet for å drifte den gamle pressa, greier de seg i dag bare med en operatør.

– I praksis kan det nye vidunderet opereres fint av bare en mann. Vi har valgt å bruke to mann nå i starten mens vi har vært i prototyp-stadiet. Det har vært en del nytt, men den har fungert som forventet fra dag én. Du kan si at pressa nå er over i vanlig driftstatus. Flere operatører vil bli opplært i den nye pressa, sier Tomter.

Dobbel kapasitet og mindre etterarbeid

I tillegg til at den er mindre ressurskrevende slik at ressurser kan allokeres til andre arbeidsstasjoner der det er større behov for kompetanse og arbeidskraft, kan den nye pressa produsere to innliminger på dagtid.

– Dette imot én tidligere. I ytterste konsekvens kan vi også gjøre flere krumme bjelker i døgnet dersom det kjøres flere skift. I tillegg har den nye pressa sørget for vesentlig mindre etterarbeid for å oppnå tilsvarende kvalitet. Det gjør også at vi sparer ytterligere tid, sier Tomter.

Egenutviklet maskin

Spesialistene i Moelven Limtre vurderte tidlig ulike alternativer. Løsningen ble en Moelven-utviklet maskin laget i samarbeid med den svenske maskinbyggeren John Ersson Engineering AB, Stjärnsunds Svetsmekano AB og Bravida som lagde styringssystemet. Sommeren 2018 sto pressa klar til bruk.

Mulig konstruksjonen patentsøkes

Når en arkitekt sender en 3D-modell går den til konstruksjonsavdelingen, som lager en fil maskinen kan lese.

– Det er et lite mirakel. Før måtte konstruksjonsavdelingen lage et sett tegninger for å manuelt stille inn hver av de 42 bukkene i gamle-pressa. Nå bruker vi en datafil som pressa stiller seg inn på selv i løpet av minutter, sier Rune Abrahamsen.

Han sier at det hadde vært mulig, men ikke hensiktsmessig, å la maskinen lese BIM-modeller direkte, uten konvertering. Det er fordi verken arkitekter eller rådgivende ingeniører vet hvordan press-skoene i pressa skal stilles inn.

– Vi er imidlertid ikke bekymret for kopiering. Per nå er det ingen andre norske produsenter som kan kopiere den. På verdensbasis kan det kanskje være behov for mellom fem og 10 slik presser, forteller Abrahamsen.

Stolt direktør

Abrahamsen er stolt av Moelvens egen kompetanse. Han trekker spesielt fram tidligere og mangeårige sjef for Moelven Limtre, Åge Holmestad, som har vært involvert i layout og krav til funksjoner for pressa, samt el-automasjonsspesialist og maskinbygger Per Kjelsberg i Moelven Industrier ASA som har vært sterkt medvirkende i styringssystemer og elektro.

– Uten den enorme interne kompetansen vi besitter, ville vi aldri klart å få en slik installasjon til å fungere. Her er det mange fallgruver som det tar mange år med erfaring, prøving og feiling for å unngå, sier han.

Bedriften har investert NOK 15 millioner i den nye pressa.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Powered by Labrador CMS