– Gausdal Bruvoll er til for sine medlemmer og da er det rett og rimelig at de kan høste litt av gevinsten når vi gjør det bra, sier administrerende direktør Jørn Nørstelien (Arkivfoto: Pål Sønsteli)

Fortsatt vekst og nytt rekordresultat for Gausdal Bruvoll

Administrerende direktør Jørn Nørstelien kan slå fast at 2015 ble et usedvanlig godt driftsår for Gausdal Bruvoll.

Publisert

Med en omsetning på 286 millioner kroner, fikk Gausdal Bruvoll i 2015 et driftsresultat (EBITDA) på 28,4 millioner (23,1 mill i 2014). Innen tremekanisk industri, er dette et meget sterkt resultat.

Til tross for høye avskrivninger etter de senere års tunge investeringer, viste bunnlinjen til slutt et årsresultat før skatt på 15,8 millioner kroner (6,3 mill i 2014).

– Dette er vi naturligvis kjempefornøyd med sier administrerende direktør Jørn Nørstelien i en pressemelding.

Fortsetter satsningen på videreforedling

Gausdal Bruvoll har vært på offensiven i flere år og har siden 2007 investert over 100 millioner i ny produksjonsteknologi.

Saglinje, fyranlegg og trelasttørker har i løpet av de siste 5 årene blitt gjenstand for totaloppgraderinger og nyanlegg. I skrivende stund er bedriften i ferd med å foreta en stor ombygging og modernisering av høvleriet i Gausdal.

– Vi driver industri og da handler det meste om å få opp effektiviteten og redusere årsverksbehovet pr produsert enhet. Trelastmarkedet er preget av sterk internasjonal konkurranse og da gjelder det å ikke sove i timen, understreker Nørstelien.

Gausdal Bruvolls satsningsområde er overflatebehandling. I fabrikken for industriell maling behandles det årlig over 10 millioner løpemeter utvendig kledning, noe som gjør GB til en av landets desidert største aktører innen dette produktområdet. Den eksisterende produksjonsenheten ble åpnet så sent som i 2008. Allikevel planlegges det nå å bygge en helt ny fabrikk.

– Da vår nåværende fabrikk sto ferdig i 2008, var det den mest avanserte produksjonsenheten i landet. Imidlertid; tiden går og vi er i ferd med å bli innhentet av våre konkurrenter. Nå er det derfor på tide å ta et løft og etablere et nytt forsprang i markedet, fremholder Nørstelien.

I følge Nørstelien vil den nye fabrikken, som skal stå ferdig i 2017, bli den mest avanserte og effektive i Norden.

Etterbetaling til medlemmene

Som samvirkeforetak utbetaler Gausdal Bruvoll utbytte i forhold til den samhandlingen (de leveransene) den enkelte skogeier har hatt med foretaket – såkalt «etterbetaling på tømmeret».

For 2014 gjennomførte bedriften etterbetaling med 1,2 millioner kroner, hvilket utgjorde ca kr 10,- pr m3 tømmer. For 2015 vil dette videreføres ved at styret foreslår å øke etterbetalingen til 1,5 millioner kroner.

– Gausdal Bruvoll er til for sine medlemmer og da er det rett og rimelig at de kan høste litt av gevinsten når vi gjør det bra. Vi er avhengige av våre medlemmer, men dette er et skjebnefellesskap. Uten et oppegående Gausdal Bruvoll, ville det i praksis ikke vært konkurranse om tømmerstokken i det nordre Mjøs-distriktet, avslutter Nørstelien.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Gausdal Bruvoll SA:

Gausdal Bruvoll SA er en trelastprodusent som eies av 1300 skogeierne i distriktet fra Gjøvik/Land/Toten i sør, til Fron/Heidal i Gudbrandsdalen i nord.

Gausdal Bruvoll er landets eneste gjenværende samvirkesagbruk i industriell størrelse.

Omsetning i 2015: 286 millioner (243 millioner i 2014). 

Gausdal Bruvoll har hovedkontor i Gausdal og sysselsetter til sammen 100 årsverk.

I 2015 foredlet virksomheten 148 000 m3 tømmer hvorav ca 120 000 m3 ble levert av medlemmene.

Powered by Labrador CMS