Spennet i en av de forskjellige typene trebetong testes. (Foto: Swiss National Science Foundation)

Trebetong med nye egenskaper

Sveitsiske forskere har utviklet en ny type trebetong som på sikt skal kunne brukes i bærende konstruksjoner.

Publisert

Å blande tre og sement er ikke et nytt fenomen, men hittil har denne typen blandinger bare vært brukt i ikke-bærende elementer, som isolasjon og akustikkplater. Dette ønsker nå en gruppe forskere ved det sveitsiske National Research Programme å endre på.

Sterkt og lett

Målet er å utvikle et materiale som kan brukes i bærende konstruksjoner. Fordelen med bærende elementer av trebasert betong er at det er lettere enn vanlig betong og har støydempende og brannsikre egenskaper.

Forskerne eksperimenterer med forskjellige blandinger, og i stedet for å tilsette sand og grus til sementen tilsettes ulike mengder finmalt tre. I mange av blandingene utgjør innholdet av tre mer enn 50 prosent.

Flytende betong

De forskjellige variantene trebetong som forskerne har kommet frem til veier maksimalt halvparten av det vanlig betong veier, og de letteste typene flyter i vann.

Man kan imidlertid ikke regne med at skyskrapere av trebetong vil dukke opp med det første, ifølge forskerne:

– Det vil ta flere år før vi får se de første bygningene hvor denne typen beton spiller hovedrollen i konstruksjonen, sier Daia Zwicky, som leder prosjektet. – Den kunnskapen som kreves for at dette kan tas i utstrakt bruk er fortsatt begrenset.

Les mer om prosjektet på nettsidene til Swiss National Science Foundation

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS