Arkitre bruker gråor til å lage spileplater på en helt ny måte.

Verdalsbedriften har funnet gull i en lokal tresort

På Innherred heter tresorten «ørder» og vokser over alt. Noen kaller den en plage. Arkitre bruker den til langt mer enn billig ved.

Artikkelen er skrevet av Markedsavdelingen Mediehuset Innherred og første gang publisert på www.industrinavet.no

Gråor er det offisielle navnet verdalsbedriften Arkitre bruker når de skal kapre kunder. Den to år gamle bedriften bruker gråor til å lage spileplater på en helt ny måte. Spileplater brukes i tak eller vegger. Det unike med gråor er at den demper lyd veldig godt. I tillegg kan den formes på mange måter. Som mange andre ble de truffet av koronabølgen. De måtte tenke nytt.

Atle Aune (til venstre) og Eirik Brun-Svendsen eier Arkitre.

Kortreist og klimavennlig

Heldigvis hadde de allerede vært opptatt av å tenke kortreist.

– Vi hogger trær i Ness i Verdal, transporterer trærne til Mære for å sage og tørke dem, før de blir sendt til limtrefabrikken i Mosvik. Deretter kommer de tilbake til oss. Her ferdigstiller vi skreddersydde produkter, før de blir levert til kundene, forteller Eirik Brun-Svendsen, som til daglig jobber i Arkitre og eier halvparten av aksjene i selskapet, mens Atle Aune i Snekkeriet eier den andre halvparten.

I en radius på fem mil skjer alt sammen, fra hogst til ferdig produkt

Eirik Brun-Svendsen, Arkitre

Med bortreist trevirke blir klimaavtrykket mye mindre enn når man drar innom en møbelbutikk og kjøper et møbel som har reist verden rundt.

– I en radius på fem mil skjer alt sammen, fra hogst til ferdig produkt, sier han.

Samarbeidet mellom Arkitre og Snekkeriet gjør at det er kort vei fra idé til gjennomføring i praksis. De to bedriftene holder til i samme bygg.

– Det blir en voldsom synergieffekt. Vi får flere kunder og både Arkitre og Snekkeriet opplever vekst. I tillegg kan vi utfylle hverandre og gi kundene enda bedre og mer skreddersydde produkter, sier Brun-Svendsen.

Ser mulighetene i lokal tresort

Under koronapandemien har duoen forsket nærmere på den lokale tresorten gråor. Tradisjonelt sett har norsk gråor blitt sett på som en tresort med begrenset bruksområde og verdi. Men nå har verdalingene funnet gull i «ørder», som er det trønderske ordet for or.

På grunn av voksehastigheten, at den sår seg selv, er lett tilgjengelig og at den er et ubenyttet råstoff er dette et unikt miljøvalg

Eirik Brun-Svendsen, Arkitre

– Gråor er et helt unikt materiale. Vi ser at denne tresorten har mange fordeler. Blant annet blir akustikken veldig god, ettersom den er porøs i overflaten. Gråor er også en lett tresort, samtidig som den er robust, forteller Brun-Svendsen.

De tradisjonelle tresortene gran, furu og eik trenger alt fra 100 til 250 år for å bli hogstmoden. Gråor derimot, vokser svært raskt og er hogstmoden i ung alder.

– Etter 20 til 30 år kan gråor hogges ned. På grunn av voksehastigheten, at den sår seg selv, er lett tilgjengelig og at den er et ubenyttet råstoff er dette et unikt miljøvalg, sier Brun-Svendsen.

Kan påvirke det ferdige produktet

Når Arkitre leverer spileplater, er det mulig for kundene å demontere og gjenbruke disse ved en senere anledning.

– Produktene er ingen hybrider, men rene treprodukter uten stifter, spiker eller skruer. Derfor kan de sendes gjennom en pussemaskin på nytt for å få tilbake den opprinnelige finishen. De kan også kappes, klyves og beholde sin stivhet ettersom det er limte treplater. Om man ønsker å få inn tekniske installasjoner, er dette også mulig, forteller han.

Eirik Brun-Svendsen i Arkitre på Verdal lager spileplater for harde livet.

Blant annet kan man få lyd- og lysinstallasjoner i spileplatene. Det er også mulig å velge i mange slags mønstre.

– Vi lager produktene akkurat slik kundene selv ønsker. Arkitektene vi samarbeider med får også en unik mulighet til å påvirke produktet, ettersom vi bruker innovative digitale verktøy, sier Brun-Svendsen.

Arkitre og Snekkeriet finner stadig nye måter å jobbe på. I nær fremtid vil det dukke opp flere nyheter fra verdalingene.

– Vi har mye spennende på gang, sier Brun-Svendsen og Aune og smiler.

Powered by Labrador CMS