Tømmerkai 600-ny

Tømmerkaier i Telemark og Rogaland får statlig tilskudd

Landbruksdirektoratet har gitt tilsagn om tilskudd til to tømmerkaier i september. Herre i Bamble kommune (Telemark) får omlag 17 mill. kroner og Søndenåneset i Vindafjord kommune (Rogaland) får knappe 6 mill. kroner. Tilskudd til tømmerkaier ble første gang gitt i 2012. Til nå har ni kaier spredt langs kysten fra Buskerud til Nordland mottatt tilsagn om 77 mill. kroner. 

Publisert

En hensiktsmessig kaistruktur langs kysten er et avgjørende grep for å sikre kostnadseffektive virkesleveranser til innenlands foredlingsindustri og produktflyt til markeder nasjonalt og internasjonalt. -Etter hvert som disse kaiprosjektene nå ferdigstilles er det gitt et solid statlig bidrag til å redusere transportkostnadene for tømmer langs kysten, sier Per Guldbrand Solli, seksjonss jef i Landbruksdirektoratet.

Herre i Bamble kommune, Telemark

AT Skog SA har fått tilsagn om tilskudd på inntil 17 mill. kroner. Totale investeringskostnader er beregnet til 21,4 mill. kroner. Midlene skal brukes til utbygging av den eksisterende tømmerhavna i Herre. Kaifronten skal utvides fra 74 til 120 meter og kaifronten må flyttes lenger fra land enn den er i dag for å oppnå tilstrekkelig dybde langs hele den nye kaifronten. Videre skal lagerarealet i tilknytningen til kaia planeres og asfalteres.

– Utskiping av tømmer fra Herre er svært viktig for skogbruket i regionen etter nedleggelsen av cellulosefabrikken på Tofte, og det vil bli en stor tømmerutskipingshavn, sier Torleif Terum, seniorrådgiver i Landbruksdirekoratet. Tømmervolumet har allerede økt mye og en regner med at det vil gå 200–250.000 kubikkmeter tømmer ut over havna. Dette tømmeret kommer fra Telemark og søndre deler av Vestfold. Utbygging av tømmerkaien i Herre er prosjektet med størst lønnsomhet i denne søknadsrunden, sier Terum.

Søndenåneset i Vindafjord kommune, Rogaland

I Rogaland har skognæringa drøftet alle aktuelle lokaliseringer av tømmerkaier i fylket og prioritert utbyggingsrekkefølgen på disse. Søndenåneset i Vindafjord er prioritert øverst. Søkeren Vestskog SA har fått tilsagn om tilskudd på inntil 5,9 mill. kroner. Totale investeringer er beregnet til 7,44 mill. kroner.

– Den prosessen med prioritering av aktuelle tømmerkailokaliseringer som hele skog- og trenæringen i Rogaland har gjennomført gir et godt utgangspunkt når det søkes om tilskudd og vi ser gjerne at en slik prosess også gjennomføres i de andre fylkene, sier Torleif Terum.

På Søndenåneset i Vindafjord planlegges det å forlenge kaifronten til 50 meter. Tømmerkaia er tenkt å dekke Vindafjord, Etne og deler av Suldal kommune. Tømmer fra Tysvær og Sauda kan i enkelte tilfelle også være aktuelt skipe ut over Søndenåneset.

Flere gode søkere

Landbruksdirektoratet har behandlet fire søknader i denne omgangen. Søkere var også Tysnes kommune med Heningen kai og Lenvik havn. Dette er aktuelle og gode prosjekter for tømmerkaitilskudd, men bevilgningen i 2014 er begrenset og det var ikke rom for å finansiere alle prosjektene. I denne søknadsrunden kom tømmerkaiene i Herre og Søndenåneset ut som de mest lønnsomme og best gjennomarbeidede prosjektene.

De to kaiene som nå har fått tilskudd, skal ferdigstilles innen 31.10.2016.

Powered by Labrador CMS