Tømmeravvirkning 600

KrF-forslag omfavnes av skogeierne

– Norskog er svært fornøyd med at KrF har mot til å stå for sitt klimaengasjement og ønsket om et grønt skatteskifte. Dette er et langt skritt i riktig retning, heter det i en pressemelding fra skogeierforeningen. – Hurra for KrF og det grønne skiftet, er tittelen på en pressemelding fra Norges Skogeierforbund. Begge foreningene mener at forslagene i budsjettforslaget fra KrF vil bidra til økt aktivitet i skogbruket og dermed forsterke verdikjeden som kan erstatte oljen og andre fossile karbonkilder med grønne karboner fra skog.

Publisert

Norskog påpeker at KrF i sitt alternative budsjettforslag foreslår å fjerne gevinstbeskatningen ved salg av skog ut av familie. Siden 2005 har gevinst ved salg av skog blitt beskattet hvis eiendom ble solgt ut av familien, men ikke ved salg til familiemedlemmer. Dette har medført at mange eiere velger å beholde skogen i påvente av at et familiemedlem skal kjøpe, noe som bidrar til å konservere en eiendomsstruktur som er uheldig for en viktig verdiskaping.

Norskog mener at forslaget er helt påkrevd for å få utvikling i eiendomsstrukturen i skogbruket. Dette vil igjen lede til økt hogst og grunnlag for viktig videreforedling.

– Det er slike aktive tiltak som nå må til, og ikke mikroskopiske tilpasninger, sier Benthe Løvenskiold i Norskog. – Med 10-gangen i verdiskaping videre i verdikjeden vil skatteinngangen fra den økte aktiviteten langt overstige provenytapet ved bortfallet, mener hun.

Av landets 130.000 skogeiere er det en massiv overvekt av små eiendommer som i liten grad leverer viktig tømmer til industrien, fordi inntekten fra skogen utgjør en uvesentlig del av familiens inntekt. Dette leder til en forvaltning av eiendommene der det i mange tilfeller verken hogges eller investeres, og er en utfordring for å utvikle en særdeles viktig verdikjede i Norge.

I dag hogges årlig bare 35% av det som vokser til av skog i Norge. Svenskene hogger på sin side 80%. I Norge hogges tømmer med en førstehåndsverdi på rundt 4 mrd kr i året, som legger grunnlaget for en samlet verdiskaping videre i verdikjeden på over 40 mrd/år og sysselsetter 30.000 nordmenn.

Norskog er svært fornøyd med at KrF har mot til å stå for sitt klimaengasjement og ønsket om et grønt skatteskifte. Dette er et langt skritt i riktig retning, heter det i pressemeldingen.

Konkret og god oppskrift for et grønt skifte

– Dette er en pakke som gir enorme reduksjoner i klimagassutslippene, økt aktivitet i hele skognæringen og som gir grunnlag for etablering av ny miljøindustri, sier Erik Lahnstein, administrerende direktør i Norges Skogeierforbund, i pressemeldingen fra forbundet. – KrF har en konkret og god oppskrift for å forsere det grønne skiftet i norsk økonomi i tråd med det som Stortinget har vedtatt i Klimaforliket

– Som FNs klimapanel og norske miljømyndigheter har dokumentert er vi avhengige av å plante mer skog, hogge mer skog og av å bruke skogen på nye måter for å kunne realisere lavutslippssamfunnet og forhindre at den globale temperaturen øker med mer enn to grader, sier Lahnstein. – Alle tiltakene er i tråd med det Stortinget har vedtatt i Klimaforliket og i tråd med hva Høyre og Fremskrittspartiet tidligere har tatt til orde for. Forholdene bør derfor ligge til rette for at KrF får gjennomslag for en stor del av disse kravene i budsjettforhandlingene med regjeringspartiene.

Les pressemeldingene fra Norskog og Norges Skogeierforbund.

"
Powered by Labrador CMS