Tysk investeringsselskap inn i Nordic Paper

Det er nå klart at det tyske equity-selskapet Special Situations Venture Partners III (SSVP) med Orlando Management som rådgiver, går inn som majoritetseier i Nordic Paper AB, fremgår det av en pressemelding fra selskapet. Det innebærer at aksjonærene NorgesInvestor, Richard Heiberg Invest AS, JSR Invest AB og Hartvig Wennberg AS selger sine andeler og SSVP blir majoritetseier med 60 prosent.

Publisert

Nordic Paper Greaker er i dag eneste norske bedrift i konsernet.

De øvrige 40 prosent vil fortsatt være eiet av nåværende deleier Petek GmbH, som har vært deleier de seneste ti år.

Jan Runo styreleder

Jan Sigurd Runo trekker seg fra stillingen som administrerende direktør i forbindelse med salget. Han fortsetter likevel i selskapet, som ny styreleder. Per Bjurbom overtar stillingen som vd.

– Det er med både glede og et visst vemod jeg forlater selskapet, sier Jan Runo. – Å lede Nordic Paper har vært en fantastisk reise, og å kunne se tilbake på utviklingen som har skjedd de siste ti årene, blir et positivt minne.

Han legger til at det er med en varm hånd han overlater lederskapet til Per Bjurbom. – Jeg er overbevist om at han kommer til å løfte selskapet ytterligere, til neste nivå, hvilket Nordic Paper både er forberedt og vel utrustet for, sier Jan Runo.

Erfaren bransjemann

Per Bjurbom har over 25 års erfaring innen skandinavisk masse- og papirindustri. Han har hatt ledende stillinger innen blant annet BillrudsKorsnäs og Stora Enso. Bjurbom sier det er en ære å få tilliten til å lede Nordic Paper videre.– Jeg ser med spenning frem mot utfordringen å lede Nordic Paper samt å dele mine tidligere erfaringer, fremholder han.

Orlando, som ble etablert i 2001 og har sitt hovedkontor i Tyskland, er rådgivere til SSVP. Selskapet har spesialisert seg på investeringer i middelstore selskap, og totalt sett er de blant de mest erfarne investorene i hele Europa, når det gjelder industriselskap. Majoriteten av deres investeringer har skjedd innen produksjonsbedrifter med business-to-business-innretning, akkurat som Nordic Paper.

De fire forretningskompanjongene i SSVP har til sammen erfaringer på drøye 70 år som industrielle investorer. I dag består SSVPs portefølje av elleve forskjellige bedrifter rundt om i verden med en total avkastning på over 1,6 milliarder euro.

Opprinnelig norsk konsern

Nordic Paper ble etablert i 2001, som en videreføring av Peterson Scanproof og Union Geithus, med sivilingeniør Tharald Frette som konsernsjef og Peterson-gruppen og Norske Skog som eiere. Selskapet omfattet da papirfabrikkene i Greaker og Geithus, samt den integrerte masse- og papirfabrikken i Säffle. Produksjonen var forskjellige kvaliteter innen greaseproof papir. Senere er Geithus-fabrikken lagt ned og to svenske papirfabrikker overtatt.

Med en omsetning på rundt 800 Mkr har Nordic Paper levert overskudd de seneste ti år, bortsett fra store underskudd i 2006 og 2008. I 2012 var overskuddet nær 27 Mkr, mens det i 2013 var på 12,7 Mkr etter en omsetning på 476 Mkr, som kun omfattet virksomheten i Greaker. Konsernet var da blitt omorganisert med Nordic Paper Holding AB som eierselskap for de fire fabrikkene. Disse ble alle organisert som egne aksjeselskap, hvorav kun Nordic Paper AS, Greåker, var registrert i Norge.

Powered by Labrador CMS