Treforedlingsprisen 2014 - Lars Johansson

Treforedlingsprisen til PFI-forsker

Treforedlingsprisen 2014 ble på årets Treforedlingsforum tildelt seniorforsker Lars Johansson ved Papir- og fiberinstituttet (PFI). Han fikk prisen for sin innsats som en internasjonalt ledende forsker innen fagfeltet mekanisk masse. Treforedlingsprisen deles ut av Stiftelsen Papirindustriens Forskningsinstitutt og består av et diplom samt et prisbeløp på 15.000 kroner.

Publisert

Lars Johansson tok sin doktorgrad i 1998 ved Chalmers Tekniska Høgskole i Sverige, innenfor kjemisk termomekanisk masse (CTMP) Siden har han arbeidet som forsker, gruppeleder og seniorforsker ved PFI, hvor han i dag er fagansvarlig for området fiber og papir.

Johansson har bygget opp en internasjonalt sterk faggruppe, som er spesielt sterk på karakterisering, raffineringsprosesser, kjemisk og mekanisk forbehandling av virke, ulike virkeskvaliteter, samt sammenhenger mellom fiber- og papiregenskaper. Dette har gitt en betydelig kunnskapsbase innenfor nye, kostnadseffektive produksjonsmetoder for fremstilling av mekanisk masse.

På PFI har Lars Johansson blant annet hatt en sentral rolle ved utviklingen av ATMP-prosessen (Advanced Thermo Mechanical Pulping), som PFI har utviklet sammen med Norske Skog og Andritz, med delfinansiering fra Norges forskningsråd. Denne prosessen muliggjør en radikal reduksjon i energiforbruket ved fremstilling av mekanisk masse, samtidig som man oppnår en høyere lyshet. Pilotforsøk har vist at energiforbruket kan reduseres med 25–40 %. ATMP-prosessen er nå kommersialisert med Andritz som leverandør. Fullskala implementering av teknologien er gjennomført ved to anlegg.

Johansson har en omfattende publiseringsliste bak seg. Han var blant annet hovedforfatter for en artikkel i tidsskriftet Nordic Pulp and Paper Research Journal i 2011, som fikk prisen som årets beste artikkel.

Powered by Labrador CMS