Plant trær - redd klima Syversen og Hjemdal 311014 - 600

Fjern gevinstbeskatningen ved skogsalg

Kristelig Folkeparti har foreslått å avvikle gevinstbeskatningen ved salg av skogbrukseiendom. Forslaget vil bidra til en mer hensiktsmessig eiendomsstruktur, lavere driftskostnader og økt avvirkning, og er derfor positivt for utviklingen av alle virksomhetene i skogens verdikjede, fremgår det av et leserinnlegg underskrevet av alle aktørene innen skognæringen.

Publisert

Mange skogeiendommer er små. Ved sammenslåing med en naboeiendom eller kjøp av flere skogteiger slik at den samlede eiendommen blir større, vil man ofte tilrettelegge for mer effektiv drift. Ved salg til en aktør som har særlig interesse og forutsetninger kan lønnsomheten og aktiviteten økes.

Flere lovendringer de siste årene tilrettelegger for økt omsetning av skogeiendom. Blant annet er det blitt enklere å fradele deler av en eiendom og selge denne.

Effekten av disse liberaliseringene er imidlertid begrenset fordi det påløper full gevinstbeskatning med en skattesats opp mot 50,4 prosent dersom eiendom selges ut av familien. Overdras eiendommen til egne barn påløper ingen skatt.

Regjeringen har sett at dagens skattesystem forhindrer fornuftige endringer i eiendomsstrukturen, og varsler i regjeringserklæringen at gevinst ved salg av all landbrukseiendom skal beskattes med ordinær kapitalskatt på 27 prosent, men har glemt å ta det med i sitt forslag til statsbudsjett for 2015.

En skatteregel som hemmer utvikling av en mer hensiktsmessig eierstruktur blir enda mer skadelig når det er varslet at den skal endres. Vurderer en skogeier å selge sin skogeiendom blir hun sittende på gjerdet i påvente av den varslede skatteletten.

Vi håper derfor stortingsflertallet bidrar til å rydde opp i dette gjennom fastsettelsen av statsbudsjettet for 2015.

Underskrevet av:

Jørn Prangerød, Fellesforbundet Hege Holte Nilsen, Nobio Einar Østhassel, Maskinentreprenørenes forening Marit Holtermann Foss, Treforedlingsindustriens bransjeforening Heidi Kielland, Treindustrien Arne Rørå, NorskogErik Lahnstein, Norges Skogeierforbund

Powered by Labrador CMS