Jorn-Norstelien

Gausdal Bruvoll fortsetter å levere

2012 ble nok et godt driftsår for Gausdal Bruvoll SA (GB). I et marked preget av prisnedgang og usikkerhet, kan adm. direktør Jørn Nørstelien presentere et resultat som representerer et lyspunkt i forhold til de bransjeresultatene som så langt er offentliggjort.

Publisert

Jørn Nørstelien. Foto: Pål Sønsteli.

GB fikk i 2012 et driftsresultat (EBITDA) på 18,8 millioner (22 mill i 2011). Dette skulle gitt et årsresultat før skatt på kr 6,2 millioner. Imidlertid så ble også GB skadelidende etter konkursen hos emballasjeprodusenten Peterson Paper Moss AS. Dette medførte at man ble nødt til å bokføre et tap på knappe 1,5 millioner.

– Ergelig, men dette er et symptom på den harde virkeligheten i treforedlingsbransjen for tiden, sier adm. direktør Jørn Nørstelien i en pressemelding.

Store utfordringer

Summa summarum landet derfor endelig årsresultat før skatt i 2012 på 4,7 millioner kroner. Trelastprisene gikk betydelig ned i 2012.

– Det er symptomatisk at selv om vi produserte og solgte nær 6 prosent mer trelast enn året før, så sank de totale driftsinntektene med 1,5 prosent til 205 millioner kroner. Dette sier vel det meste om de utfordringene bransjen står overfor, sier Nørstelien

– De store aktørene i trelastbransjen har begynt å presentere sine resultater. Tallene hos flere forteller om til dels dramatiske underskudd. Vi fikk et pent overskudd. Allikevel er ikke resultatet godt nok, våre ambisjoner strekker seg lengre enn dette. Jeg tror imidlertid at vi totalt sett skal si oss meget godt fornøyd med dette resultatet for 2012 – som var et svært turbulent år for bransjen.

Videreforedling og verdiøkende tjenester

Siden 2007 har bedriften investert ca 90 millioner i nye maskiner og ny produksjonsteknologi, dette inkluderer blant annet ny overflatebehandlingsfabrikk for utvendig kledning, ny saglinje, ny trelasttørke og nytt fyranlegg.

Den moderne overflatebehandlingsfabrikken er en vesentlig del av bedriftens videre satsning.

– For oss handler det om å få en større bit av verdikjeden. Med vår størrelse vil vi ha alvorlige problemer med å få til lønnsom drift dersom vi kun produserer standard trelast eller skurlast. Vår berettigelse handler om å kunne differensiere oss fra de store volumprodusentene og finne de nisjene vi kan bli best på. Dette gjelder både med hensyn til produktegenskaper og logistikkløsninger – vi må altså skape merverdi for både forhandleren og sluttkunden, sier Nørstelien.

Lanserer nytt produkt

I løpet av våren planlegger bedriften å lansere et nytt produkt rundt utvendig kledning. Selv om Nørstelien ønsker å holde på informasjonen en stund til, letter han litt på sløret:

– Klimaet ser ut til å bli fuktigere med mye regn, nedbør og "vær" i hele sommerhalvåret. For å komme denne utviklingen i møte, har vi, sammen med vår malingsleverandør, utviklet et nytt kledningsprodukt som har utvidet beskyttelse mot råte, samtidig som kunden fritt kan velge farge etter NCS fargesystemet, forklarer Nørstelien.

Det eneste som gjenstår etter at kledningen er montert på veggen, er at kunden påfører det siste toppstrøket.

– Vi har stor tro på dette og ser med spenning frem til hvordan produktet blir mottatt i markedet, avslutter Nørstelien.

(pressemelding)

Powered by Labrador CMS