moelvenlogo.jpg

Limtre fikk stor oppmerksomhet på FN-utstilling

Moelven Limtre AS deltok med egen stand på utstillingen i Spikersuppa forrige uke i forbindelse med FNs internasjonale skogår 2011 – og fikk stor oppmerksomhet.

Publisert

De fikk stor oppmerksomhet for sin utstilling av limtre der de blant annet hadde utstilt deler av tak-konstruksjonen som ble benyttet på Oslo Lufthavn Gardermoen. Denne konstruksjonen var et av de første eksemplene på den såkalte knutepunktsteknologien som ble utviklet av Moelven på 90-tallet som muliggjorde bærende limtrekonstruksjoner med ekstremt store spenn.

Det var også ministerkonferanse i Oslo disse dagene om temaet skog og skogindustri, hvor 43 land deltok.

Med en kube i limtre – fra Moelven – vant Henrik Ødegaard og Tron Wisløff prisen for beste bidrag i konkurransen "Fremtidens trebruk". Tirsdag ble vinneren utpekt under et arrangement i Spikersuppa i Oslo sentrum.

Lars Peder Brekk.

– Konstruksjonen fremstår som et tilnærmet ferdig produkt som man gjerne kunne sett i regulær produksjon, for eksempel til bruk på utsiktsplasser, rasteplasser eller andre destinasjoner, sa landbruks- og matminister Lars Peder Brekk tirsdag kveld, før han tok med seg vinnerne og krøp inn i kuben.

– Du ser ikke egentlig hvilke muligheter som finnes, før du kryper inn, sier Brekk som også trekker fram at konstruksjonen er svært miljøvennlig og produksjonen krever lite energi.

– Og materialet er klimanøytralt, understreker han.

Limtre som er benyttet i vinnerbidraget er levert av Moelven Limtre AS.

Juryen som har bestått av representanter fra ulike arkitektfagmiljøer og fra Landbruks- og matdepartementet, var ikke i tvil om at dette var vinnerbidraget. I uttalelsen skriver juryen:

"Utformingen av prosjektet skaper nysgjerrighet. Konstruksjonen er mer spennende innvendig enn utseende røper, her må publikum delta aktivt for å oppleve konstruksjonen. Bidraget fremstår som en moderne referanse til den norske laftetradisjonen. Konstruksjonen gjør bruk av standard limtredimensjoner og har en enkel sammenføyning. Stagene bidrar samtidig til nivellering så den kan komme i vater. Konstruksjonen er helt riktig proporsjonert, og gir skjermete sitteplasser med utsikt, mulighet for tak og komfortable seter. Den inviterer til sosial interaksjon, er noe av juryens bakgrunn for at dette bidraget ble utpekt til det beste."

Konkurransen "Fremtidens trebruk" er et ledd i regjeringens arbeid for å øke bruken av tre som bygningsmateriale. Dette er viktig i klimasammenheng fordi karbon lagres i varige treprodukter, og tre kan erstatte andre med større miljøpåvirkning. Å øke bruken av tre er viktig verdiskaping og næringsutvikling i hele landet. (Pressemelding)

Powered by Labrador CMS